Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a validat în şedinţa desfăşurată în 9 februarie candidaturile pentru funcţiile care urmează să fie alese în Adunarea Generală de alegeri a Federaţiei Române de Handbal, programată pentru data de 14 februarie 2018 la „Rin Grand Hotel” din Bucureşti.
Pentru funcţia de preşedinte vor candida Alexandru Dedu, Narcisa Lecuşanu şi Robert Licu. Trei pretendenţi se vor „duela” şi pentru funcţia de vicepreşedinte al sectorului masculin, Daniel Georgescu, Sorin Dinu şi Rudi Stănescu, iar pentru vicepreşedinte la sectorul feminin candidează Steluţa Luca şi Mariana Târcă.
Nu mai puţin de 43 de candidaţi speră să obţină unul din cele 14 locuri disponibile pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al FRH. Pentru nedepunerea documentelor solicitate au fost invalidate 10 candidaturi, inclusiv cele ale foştilor arbitri internaţionali (acum observatori) Alin Cîrligeanu şi Valter Dăncescu.
Cu doar trei zile înainte de Adunarea Generală de alegeri am realizat un interviu cu Daniel Kotecz – team manager la CS Minaur Baia Mare, unul dintre candidaţii la funcţia de membru în C.A. al FRH.
Rep: Domnule Daniel Kotecz, cum aţi caracteriza „lupta” dintre candidaţi în această „campanie electorală” pentru un loc în C.A. al FRH ?
Daniel Kotecz: Din păcate, consider că a fost o “luptă” în care de cele mai multe ori fair play-ul a lipsit, iar unii candidaţi, în special cei pentru funcţia de preşedinte, au împrumtat strategiile murdare din politică. În loc să asistăm la o confruntare de idei am văzut un spectacol mediatic ridicol. Din păcate, personalităţi importante din lumea handbalului au intrat în cursa întinsă de unii jurnalişti, au lansat acuzaţii grave, uneori fără să fie informaţi sau doar având interesul de a jigni un contracandidat. Au existat multe “lovituri sub centură” care nu fac bine handbalului.
Rep: Au existat câteva subiecte interesante care au fost abordate: strategia federaţiei în ce priveşte dezvoltarea sectorului juvenil, problema taliilor, a infuziei de jucători străini în campionatul nostru, regulamentele şi statutul FRH şi lipsa performanţelor la nivel internaţional. Vă rog să ne precizaţi punctul dumneavoastră de vedere pe aceste subiecte.
Daniel Kotecz: Toţi candidaţii au abordat subietele “fierbinţi”, interesul fiind acum la nivelul competiţiilor rezervate juniorilor. Era ceva normal pentru că majoritatea structurilor sportive cu drept de vot sunt cluburile sportive şcolare şi liceele cu program sportiv. Iar în “campanie electorală” dă bine să spui faptul că eşti interesat de soarta lor şi să promiţi că vei rezolva problemele acestora. Sunt sigur că mulţi candidaţi nici nu cunosc regulamentele de la juniori şi nici cerinţele de talie. Din punctul meu de vedere cea mai mare problemă din acest sector este legată de cerinţele de vârstă. De exemplu, o echipă de junioare I care foloseşte mai mult de 6 sportive junioare II pe teren, adică mai tinere decât junioarele I, conform regulamentului pierde meciul cu 10-0 şi este penalizată cu 1 punct. E ridicol ! Adică, cei mai mici nu au voie să-i bată pe cei mari ! Am discutat aceste probleme în Consiliul de administraţie şi am făcut chiar haz de nacaz: în loc să îi penalizăm pe cei mici, pentru că au avut “curajul” să-i bată pe cei mari, am propus să le acordăm punct bonus în clasament. Din păcate, opinia publică nu ştie că regulamentele de la juniori, inclusiv cerinţele de talie şi vârstă, sunt propuse chiar de antrenorii lor, mai exact cei care îi reprezintă în Subcomia de juniori sau junioare din cadrul Comisiei tehnico-metodice !
Rep: Ce părere aveţi despre jucătorii străini din campionat ?
Daniel Kotecz: Există federaţii care limitează, altele care nu limitează numărul de jucători străini la echipele din campionat. Este o decizie importantă care va trebui analizată serios de membrii viitorului Consiliului de Administraţie. În ambele variante sunt avantaje şi dezavantaje. Majoritatea cluburilor cu pretenţii de a participa în cupele europene vor să beneficieze de aportul străinilor în număr cât mai mare. Închipuiţi-vă, de exemplu, dacă CSM Bucureşti ar fi avut doar 3 sau 4 jucătoare străine în lot în urmă cu 2 ani ar fi câştigat Liga Campionilor ? Nu prea ! Unii tehnicieni consideră că suferă echipele naţionale dacă în campionatul intern sunt mulţi jucători străini. Şi au dreptate. Din punctul meu de vedere ar trebui limitat numărul de jucători străini.
Rep: S-a discutat mult despre regulamentele şi statutul FRH. Ar trebui îmbunătăţite acestea ?
Daniel Kotecz: Cu siguranţă. Nu ajunge doar să completăm Statutul FRH, cred că trebuie modificat complet. La regulamente avem alte probleme. Înainte de toate, ar trebui să vedem exact ce propuneri vin din partea antrenorilor, la nivelul fiecări categorii de vârstă, a conducătorilor de club, arbitrilor, observatorilor. Abia după ce ştim exact ce se doreşte putem să ne apucăm de redactarea regulamentelor. Din păcate, până acum nu s-a procedat aşa.
Rep: Cum vedeţi handbalul românesc din punct de vedere al performanţelor realizate în ultimii 4 ani, adică în mandatul pe care l-aţi avut în C.A. al FRH ?
Daniel Kotecz: Chiar dacă unii critică toată activitatea federaţiei, la capitolul performanţe sportive handbalul românesc stă foarte bine în ultimii 4 ani. Dealtfel, handbalul este cel mai performant sport de echipă din România, care ne-a reprezentat şi la ultima Olimpiadă. Şi meritul este al tuturor persoanelor implicate în acest sport: sportivi, antrenori, conducători de club, arbitri, structurile de conducere ale federaţiei, sponsori şi nu în ultimul rând, fanii pe care îi avem în toată ţara, dar şi în străinătate. Cele mai importante performanţe din ultimii 4 ani se cunosc. Medalie de bronz în 2015 pentru naţionala feminină la Campionatul Mondial, unde HCM Baia Mare a avut 10 jucătoare în lotul de 16 deplasat (Ungureanu, Munteanu, Nechita, Ardean, Perianu, Geiger, Marin, Tănăsie, Szücs şi Vizitiu), plus o altă băimăreancă care juca atunci în Germania (Eliza Buceschi) şi alţi doi oficiali, antrenorul secund Costică Buceschi şi fizioterapeutul Adi Ionescu. Naţionala de tineret a cucerit medalia de bronz în 2016. Din echipă au făcut parte două jucătoare crescute în Baia Mare, Yulia Dumanska şi Anca Polocoşer. În 2014 naţionala de junioare a fost campioană mondială. Echipele de club au avut rezultate de excepţie: CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor în 2016, iar HCM Baia Mare a fost în sferturile de finală doi ani la rând, fiind la un pas de a juca în Final Four. Putem să mai adăugăm şi prestaţiile de excepţie ale unor cupluri de arbitri pe plan internaţional, Florescu – Stoia, Năstase – Stancu, Ştark – Ştefan, Dinu – Din şi alţii.
Foto: captură Dolce Sport
Comments 1