Vezi VIDEO
12 ani de activitate celebreaza in aceasta luna Galactic, un club al premierelor in dansul sportiv baimarean. Pentru ca de numele lui se leaga prima pereche baimareana legitimata la federatia de profil, Galactic a organizat primul concurs de dans din Baia Mare. Au trecut 12 ani de activitate, circa 700 de medalii au fost castigate in acest rastimp si aproape 3.000 de copii si tineri au fost initiati in tainele dansului. Bucuriile au fost multe, regretele sunt mult mai putine, iar certitudinea este, la ceas aniversar, ca Galactic isi va continua activitatea.
CS Galactic a avut prima pereche din Baia Mare legitimata la federatia de profil. Prima medalie intr-un concurs national a venit in 2002, fiind obtinuta de Madalina Mare si George Pop. In 2003, Galactic a organizat primul concurs de dans sportiv din Baia Mare. Despre cei 12 ani care au trecut am dialogat cu Madalina Mare, cea care a facut parte din prima pereche din Baia Mare legitimata la Federatia Romana de Dans Sportiv, si este azi antrenoare la clubul la care s-a format.
Doua mame au infiintat Clubul Galactic
– Cum s-a nascut ideea unui club de dans in Baia Mare? Dansul sportiv nu era foarte popular la acea vreme nici macar in Romania, cu atat mai putin in orasul nostru.
– Acest club de dans a fost creat din dorinta a doua mame care si-au dorit pentru copiii lor un alt sport decat cele care existau deja in Baia Mare. S-au uitat la niste emisiuni de pe posturi TV din Ungaria, emisiuni cu dans sportiv, s-au indragostit de acest sport si au creat pentru copiii din Baia Mare un club de dans. La inceput am fost o singura pereche, eu si fostul meu partener, George Todoran. Cu timpul, insa, acest sport a prins la public si in cei 12 ani am reusit sa cream foarte multe perechi de dansatori din Baia Mare.
– Ai nostalgii legate de faptul ca ai facut parte din prima pereche de dans sportiv din oras?
– Sunt mandra ca am facut parte din prima pereche de dans sportiv din Baia Mare pentru ca, probabil, daca nu am fi existat noi, dansul sportiv ar fi ajuns mult mai tarziu in orasul nostru. Si ar fi fost destul de pacat pentru ca aici s-au dovedit a fi foarte multi copii talentati.
– Nu a fost greu sa atrageti copiii spre un sport aproape necunoscut, atunci cand faceati voi primii pasi in dansul sportiv?
– Mai demult tentatiile nu erau asa de mari. Copiii erau mai atrasi sa faca un sport decat in ziua de azi. Acum este mult mai greu sa ii determini pe copii sa faca dans sportiv.
– Ai inceput ca dansatoare, azi esti si dansatoare, si antrenoare.
– Am dorit sa ajung antrenoare pentru ca noi, atunci cand eram mici, niciodata nu am avut un antrenor baimarean. Intotdeauna am fost nevoiti sa aducem antrenori de altundeva, din tara sau chiar din strainatate, pentru a ne pregati. Din aceasta lipsa a unui antrenor personal, si eu, si partenerul meu de acum, George Pop, am devenit amandoi antrenori.
O singura data de infiintare, mai multe inceputuri
– Exista un rezultat cu care va mandriti mai tare?
– Rezultate am avut la majoritatea competitiilor nationale care sunt importante. Si aici ma refer la campionatele nationale, indiferent ca au fost de clase sau de open. Totdeauna sportivii nostri au ajuns in finalele unde au trebuit sa fie prezenti. Perechile noastre de acum sunt toate finaliste la categoriile lor.
– Ce a fost frumos?
– Frumoase au fost atat rezultatele pe care le-am obtinut din postura de sportiva, cat si cele obtinute din cea de antrenor. Eu zic ca am reusit in acesti 12 ani sa facem din clubul Galactic nu neaparat un club de dans sportiv, ci unul de dans.
– Ce a fost cel mai dificil?
– Cel mai greu cred ca a fost sa renunt la unii copii care s-au orientat spre alte sporturi sau au renuntat la dansul sportiv. Greu a fost sa invatam sa ne ridicam de jos si sa invatam alti copii, la fel de talentati, la fel de club. Intotdeauna a trebui sa o luam de la capat, sa incercam sa aducem rezultate mai bune. Si asta vom face si in continuare. In continuare vom crea copii foarte buni, in continuare vom incerca sa descoperim cei mai talentati baimareni si in continuare vom incerca sa promovam nu numai dansul sportiv, ci dansul, in general.
Pledoaria Madalinei pentru dans
– Regrete?
– Regret faptul ca atunci cand am fost mici nu am avut niciodata un antrenor al nostru si mereu a trebuit sa facem naveta spre alte orase sau aducem antrenorii la noi. Eu tot le spun copiilor nostri care sunt acum la club ca sunt foarte norocosi ca au propriul lor antrenor, zilnic alaturi de ei. Este important: noi niciodata nu am avut un antrenor care „sa respire” prin noi. Acesta este singurul meu regret.
– Nu va ocupati doar de dansul sportiv. Unul dintre proiectele voastre de traditie deja este Balul Maturitatii, care are loc in fiecare decembrie.
– Clubul nostru, pe langa performanta pe care o face in dansul sportiv, este orientat spre performanta si in alte zone. Facem ilustratiile coregrafice la festivaluri de muzica usoara din tara. In plus, incercam cu copiii care vin la club nu neaparat sa facem performanta in dansul sportiv, cat incercam sa-i facem sa se indragosteasca de dans.
– De ce ar trebui lumea sa danseze?
– Sa inveti sa-ti exprimi sentimentele prin dans este unul dintre cele mai frumoase lucruri. Si eu zic ca fiecare dintre noi ar trebui sa stie sa danseze si sa mearga macar o data in viata la un curs de dans.
Adina Mare, presedinta clubului, contabilizeaza aproape 3.000 de copii si tineri inititati in dans din 2002 incoace, aproape 200 de sportivi legitimati, circa 700 de medalii castigate in tara si peste hotare. Patru antrenori formati, 12 instructori. 22 de participari la festivaluri interne si inernationale, sase editii organizate pentru Balul Maturitatii.
Sursa: Ramona-Ioana Pop