Intarzieri vor aparea, de asemenea, la lucrarile de investitii din unitatile scolare maramuresene, al caror grafic ar fi urmat sa fie batut in cuie zilele urmatoare. Inspectoratului Scolar i se va pune bete in roate si in ce priveste miscarea personalului didactic – problema catedrelor neocupate ramanand pe mai departe nesolutionata.
Protestele nu se vor opri insa aici. Refuzul de colaborare al dascalilor va fi urmat, zilele viitoare, si de o greva de tip japonez. “La nivel central s-a decis ca dialogul social cu reprezentantii guvernului sa fie inghetat. Aceasta inseamna ca vom intra in Uniunea Europeana fara ca structurile de consultare sociala sa mai fie funtionale”, a declarat Liviu Marian Pop, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures.
Sindicalistii au hotarat sa declanseze boicotul dupa ce, marti, parlamentarii au refuzat sa aloce un buget de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educatie in anul care urmeaza. Procentul asupra caruia s-a convenit este de 5,2% din PIB, considerat de liderii celor patru mari federatii sindicale insuficient pentru desfasurarea activitatii in invatamant.
“Nu putem sa ramanem pasivi la ultima gaselnita a Guvernului care, printr-o ordonanta de urgenta, legifereaza dreptul Executivului de a incalca Legea Invatamantului, lege organica, prin care se prevedea alocarea a cel putin 6% din PIB educatiei pana in 2007”, se arata intr-un comunicat remis redactiei eMaramures.ro.
Liviu Marian Pop a precizat ca sindicalistii vor relua colaborarea cu autoritatile si vor participa la comisiile tehnice de lucru, cele paritare si cele de dialog social, abia dupa ce guvernantii isi vor revizui atitudinea fata de dascali. “Saptamana viitoare, cel mai probabil marti sau miercuri, vom intra in greva japoneza. Protestul va fi in ziua in care se vor dezbate amendamentele la bugetul pentru invatamant.”
Boicotul dascalilor maramureseni pare un gest normal in ochii reprezentantilor Inspectoratului Scolar, care s-au obisnuit deja cu proteste si amenintari din partea salariatilor din invatamant. “Din punctul meu de vedere, intre mine si ei nu a incetat colaborarea. Activitatea noastra nu va fi afectata prea tare. Daca nu vor fi negocieri pentru contractul de munca saptamana viitoare, le vom programa pentru o data viitoare. La fel si restul problemelor. In cazul examenelor pentru posturile de inspectori si directori ei sunt doar observatori, prin urmare neparticiparea nu ne incurcă”, a precizat inspectorul scolar general, Sandu Pocol.
Conducerea inspectoratului scolar nu crede ca se va ajunge la greva generala si asta datorita experientei din anul scolar care a trecut. “Nici atunci nu au obtinut mare lucru fata de ceilalti bugetari, prin urmare e o dovada ca greva generala nu e solutia”, a mai spus Pocol.
Pe de cealalta parte, profesorii maramureseni sustin ca vor face totul ca sa obtina un buget mai mare pentru invatamant. Ei afirma ca vor merge pana la blocarea testelor nationale si a examenelor de bacalaureat, respectiv de capacitate, in anul care urmeaza. In plus, sindicalistii cer si demiterea ministrului educatiei, pe care il considera “iresponsabil” si pentru inlocuirea caruia strang deja semnaturi in scolile din intreg judetul.
Sursa: Larisa Tivadar