Vezi VIDEO
Un adevarat ritual are loc in seara de Craciun, in Maramures, cand coconii se pregatesc sa mearga la colinda, vestind astfel, din casa in casa, Nasterea Domnului Iisus Hristos. Este unul dintre cele mai asteptate momente ale anului, in special pentru copiii care se pregatesc sa isi umple “straitele” cu nuci, mere si colaci.
Traditiile stramosesti se pastreaza cu strictete in multe sate din Maramures. In Sarbi, coconii sunt gatiti cu migala de parinti, imbracati in port popular dupa datina strabuna.
Andreea are doar patru ani, dar stie ca seara de Craciun este una magica si asteapta cu nerabdare sa porneasca la colindat. Asteptarile sunt mari, pentru ca in Ziua de Craciun se face “bilantul” darurilor, iar Andreea si-ar dori ca straita ei sa fie plina de nuci si mere, dar si de bani. “As vrea sa primesc nuci si mere… si bani, multi bani, dar si colaci”, a marturisit copila.
Mama Andreei isi aminteste cu nostalgie zilele copilariei. Toate au ramas neschimbate, incremenite parca in timp si spatiu. Doar generatiile s-au schimbat.
“Esti gata de plecat la colindat. E cea mai frumoasa seara pe care o asteapta copiii, seara de Craciun. Cand am fost si eu de varsta ei am asteptat la fel de mult sa merg la colindat, acum asteapta ea”, a marturisit mama Andreei.
Colindatul incepe din ziua de Ajun. Primii sunt copiii, care merg, din casa in casa, dupa mere si colaci, vestind minunea din pestera Betleemului. Seara ies la colindat feciorii, care sunt asteptati de gazde in pragul casei si apoi sunt pusi la masa. In ziua de Craciun, cu mic cu mare, oamenii din Sarbi merg la Sfanta Liturghie, cinstind astfel, asa cum se cuvine, sfanta sarbatoare a Craciunului.
Sursa: Tania Purcaru