Vezi VIDEO
Firmele maramuresene nu isi permit nici macar sa isi esaloneze datoriile pe care le au la bugetul de stat. Finantistii spun ca frecvent sunt transmise catre restantieri notificari prin care acestia sunt instiintati ca beneficiaza de anumite facilitati daca accepta esalonarea creantelor. Contribuabilii nu reusesc insa nici asa sa se conformeze, pentru ca nu-si permit sa achite garantiile impuse in acest caz. Oficialii din finante recunosc ca sunt depasiti de situatie, deoarece nici masurile executorii nu ii duc la un rezultat pozitiv.
Pe minus au iesit la incasari finantistii din Maramures si in luna aprilie. De la inceputul anului, reprezentantii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures au semnalat luna de luna ca n-au reusit sa se incadreze in planul impus de la nivel central.
„Nu am realizat planul pe luna aprilie, atat fata de plan, cat si fata de realizarea planului trecut. La bugetul asigurarilor sociale de stat a fost atins un procent de 96,09%, la fondul pentru somaj 99%, iar la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, 97,33%. In cadrul bugetului de stat am realizat fata de 2013 impozitul pe venit 121,54%. Celelalte categorii de impozite care intra in bugetul de stat n-au fost realizate. Nu ne-am facut planul fata de niciun buget din program. Per total am realizat doar 94,27%”, a afirmat directorul adjunct al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Vasile Hotea.
Finantistii sustin ca de vina pentru nerealizarea programului sunt agentii economici care nu isi platesc taxele catre bugetul de stat, in ciuda masurilor impuse. Pentru a inlesni achitarea restantelor s-au facut notificari catre contribuabili, acestia fiind informati despre facilitatile pe care le au daca opteaza pentru esalonarea restantelor. Discutiile cu reprezentantii firmelor nu duc la un rezultat pozitiv, pentru ca agentii economici nu-si permit sa asigure garantii, astfel incat sa li se accepte esalonarea datoriilor.
„Am incercat mai multe masuri, inclusiv am avut discutii cu agentii economici care au avut datorii la bugetul de stat. Am incercat sa-i determinam sa faca esalonarea datoriilor fata de bugetul de stat. Problema mare o intampinam cand incepem discutia cu esalonarea, discutam despre garantii. Se cer garantii de 140% fata de sumele respective. In aceste conditii, agentii economici nu au aceste garantii. In general sunt societati care nu au active, n-au cladiri, n-au patrimoniu, si atunci nu poti face o esalonare pentru ca trebuie sa ai ceva garantie ca va plati”, a explicat Vasile Hotea.
Pe de alta parte, sefii din finante spun ca au inregistrat si situatii in care firmele si-au achitat datoriile, numai ca ulterior acestea au intrat in insolventa. Lunar e semnalata o crestere semnificativa a contribuabililor intrati in insolventa si faliment, ceea ce determina intrarea in impas si a altor agenti economici, a mai aratat conducerea Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci