Vezi VIDEO
Mari batai de cap le-a dat agricultorilor maramureseni, in acest an, un daunator numit Diabrotica Virgifera. O populatie numeroasa din aceasta specie a fost descoperita in lanurile de porumb din judet, in urma aplicarii unor capcane cu feromoni. Specialistii Unitatii Fitosanitare s-au aratat ingrijorati de numarul foarte mare de daunatori depistat si le-au recomandat producatorilor sa mute culturile pe alte terenuri.
Specialistii Unitatii Fitosanitare Maramures au explicat ca numarul de indivizi de Diabrotica Virgifera identificati a fost extrem mare pe culturile unde s-au pus capcane si i-au avertizat pe agricultori sa ia masuri.
„Anul acesta am avut niste probleme deosebite, pentru ca monitorizarile pe care le-am facut noi pe cele zece capcane cu feromoni au indicat o populatie mare de daunatori. In Maramures, Diabrotica nu este la pragul de daunare, dar ne sperie pentru ca in perioada august-septembrie am gasit pe o capcana pana la 150-160 de indivizi”, a explicat directorul Unitatii Fitosanitare Maramures, Valer Vele.
Acesta a mai aratat ca Diabrotica Virgifera este un daunator care ramane sub forma de ou aproape zece luni in pamant, iar adultii apar in lunile mai-iunie, cand porumbul este deja in floare. Acestia se hranesc cu matasea de porumb, cu polenul si rod epiderma frunzelor. Cele mai mari pagube sunt facute de larve, atunci cand pe un stiulete se gasesc mai mult de zece astfel de vietuitoare. Specialistii au recomandat rotatia culturilor ca masura de prevenire.
Si ratisoara porumbului, un daunator care apare indeosebi in sudul tarii, a afectat culturile maramuresenilor in acest an. Motivul aparitiei acestui daunator la noi in judet este incalzirea globala, au aratat specialistii.
Sursa: Gabriela Kuhajda