Văruirea pomilor fructiferi și nu numai a lor nu se face de astăzi sau de acum un an sau doi. Este o lucrare de primăvară sau de toamnă pe care o făceau și bunicii noștri, astfel că beneficiile sale sunt testate în timp. Cu toate acestea, sunt voci care spun că această lucrare în livadă nu ajută foarte mult pomii și că este doar o cheltuială în plus.
Am începe prin a spune că nu există nici un studiu care să dovedească faptul că văruirea pomilor este nocivă. Dimpotrivă, cei mai mulți specialiști în pomicultură spun că tratamentul dezinfectant ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței. Văruirea trunchiurilor este se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, varul se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă.
Revenind însă la văruirea de primăvara, aceasta mai are și un rol estetic, oferind livezii acel aspect îngrijit, alături de tăierile corect făcute. Dar oferă protecție și față de insecte și alți dăunători.
Înainte de a se vărui trunchiul pomilor, aceștia se curăță cu o perie (nu foarte aspră) pentru a îndepărta o parte dintre ouăle insectelor și pentru a curăța crăpăturile.