Săptămâna Mare reprezintă un interval de timp care cuprinde zile cu însemnătate, precum este Duminica Florilor, Joia, Vinerea sau Sâmbata Mare. Toate acestea au o importanță deosebită, pentru că rememorează drumul spre Cruce parcurs înainte de a avea loc Învierea glorioasă a Mântuitorului. Din moment ce această săptămână corespunde și cu ultimele zile din postul Paștelui, teoretic, oamenii, în special creștinii, ar trebui să fie mai calmi, mai blânzi, mai răbdători și mai înțelegători unii cu alții.
Practic, însă, lucrurile stau complet diferit. În fapt, coada la ghereta de mici și pui rotisat de la Kaufland este mai mare decât cea de la Crăciun. Certuri și acuze de măsluire a rândului. În supermarket cineva îți suflă în ceafă și te împinge cu căruciorul. Nu trebuie pierdut niciun centrimetru din coadă. Din cauza pandemiei, oamenii sunt obligați să poarte măști în spații închise, altfel ai putea simți pe ceafă și respirația celor din spate… Farmaciile sunt mai aglomerate ca niciodată. Colebil, Metoclopramid și Digenzym, medicamente pentru stomac sau digestie, sunt, probabil, unele dintre cele mai vândute produse. Dacă vrei să ieși din parcare și să te alături fluxlui de mașini care se îndreapta spre ieșirea din oraș, ai din nou o surpriză. Nu prea vrea să te lase nimeni. Îți dorești să treci de pe banda a doua pe prima, ai parte de claxoane sau de blițuri, dacă nu ai chiar surpriza ca ceilalți participanți la trafic să te tamponeze. Totuși, ce este cu această Mare Înghesuială? Încotro vă grăbiți?
Adevărul este că atunci când vorbea despre îmbulzează, Sfântul Apostol Matei se referea la faptul că „din zilele lui Ioan Botezătorul până acum, Împărăţia cerurilor se ia cu năvală, şi cei ce dau năvală pun mâna pe ea” (Matei 11:12). Înghesuiala oamenilor ar trebui să fie la coada de unde se poate obține credință, pace, salvare, bunătate, mântuire, nu lucruri pâmântești.
Acestea fiind spuse, cred că Sărbătoarea Învierii ar trebui să fie un bun prilej pentru a fi mai buni, mai blânzi, mai iubitori și mai răbdători unii cu alții. Dacă cineva se află la cofetărie, își dorește o cutie de prăjituri, nu mai sunt la liber, iar noi am comandat șase, să renunțăm la una dintre ele în favoarea lui… La Cruce, Hristos a demonstrat tuturor că dragostea și sacrificiul de sine pentru aproape nu are margini. Ținând cont de acestea, sper ca lumina Învierii să vă ajute să vedeți și să urmați modelulul de viață al Mântuitorului, iar râvna pentru înghesuială din magazine să înceteze și să se transforme în marea năvală spre Împărăția Cerurilor.
Covaci Denis