Medicii specialisti in nutritie si in boli gastro-intestinale au atras atentia, vineri, la o conferinta sustinuta la Cluj-Napoca, ca un roman consuma mai putin de un iaurt saptamanal, iar lipsa acestui produs din alimentatie creste riscul imbolnavirii aparatului digestiv.
Potrivit specialistului in nutritie, diabet si boli metabolice Nicolae Hancu, ultimele studii arata ca un roman consuma, in medie, un iaurt pe saptamana, lucru care contravine unei alimentatii echilibrate si creste riscul imbolnavirii cu diabet zaharat de tip II, nutritionistul recomandand consumul zilnic de iaurt, chiar si cate doua portii in momente diferite ale zilei.
“Statistica ne arata ca un roman consuma un iaurt pe saptamana, iar aceasta este consecinta unei gresite si paguboase educatii nutritionale, pe care noi, nutritionistii, de ani de zile cautam sa o corectam. Consecintele sunt extrem de perfide. Putem considera ca lipsa consumului de iaurt poate contribui la sindromul intestinului iritabil, care este o boala chiar moderna, apoi poate sa contribuie in mod perfid la deficitul global de calciu, contribuie la epidemia de diabet, pentru ca, daca se consuma iaurt in mod regulat, aproape zilnic, inseamna ca scade cu 28% riscul imbolnavirii cu diabet zaharat de tip II ”, a spus Hancu, la finalul conferintei de la Cluj-Napoca, privind obiceiurile alimentare ale romanilor.
Hancu a adaugat ca iaurtul consumat regulat este recomandat si in curele de slabire, fiind de preferat “iaurtul de 3,4% grasime, in locul celui degresat, deoarece iaurtul degresat nu este atat de gustos si va fi consumat pe termen scurt.
La randul sau, profesorul Dan Dumitrascu, specialist in boli gastro-intestinale, a declarat in cadrul conferintei ca un consum redus de iaurt duce la distrugerea florei intestinale si creste riscul de boli gastro-intestinale.
“Daca ducem o viata saraca in consumul de iaurt este de asteptat ca flora noastra intestinala sa fie mai putin diversa si ca microbii care patrund in intestine cu alimentatia mai neglijenta sa favorizeze aparitia unor simptome, cum sunt inflamatia intestinala sau balonarea. Obiceiurile noastre alimentare tin de educatie. Consumul nostru de iaurt este redus, dar consumul de bere e mare, iar berea provoaca balonari. Pacientii care au o dieta mai putin echilibrata si mai putin bogata in consumul de iaurt prezinta riscul de a dezvolta boala intestinului iritabil. Aceasta boala nu se complica, insa nu te lasa sa traiesti ”, a declarat profesorul Dan Dumitrascu.
La conferinta „Obiceiurile Alimentare ale romanilor – intre gust, siguranta si sanatate” specialistii au discutat despre importanta consumului de iaurt pentru sanatate si efectele negative pe care le poate avea lipsa acestui aliment din dieta zilnica.
Sursa: Mediafax