Vezi VIDEO
Au impanzit orasul, au ocupat intersectiile, intra in baruri, cafenele, magazine sau in orice loc unde, in mod normal, omul se duce sa cheltuie. Deranjeaza soferii in trafic ori pe cei care vor doar sa savureze o bautura intr-un local. Este vorba despre cersetorii care s-au inmultit ingrijorator in ultimii ani in Baia Mare.
Fie ca intind mana si cer pur si simplu, fie ca, fara sa scoata un cuvant, lasa pe masa diferite obiecte insotite de un biletel pe care scrie, de regula, ca sunt surdo-muti si ca vand acele obiecte pentru a se intretine sau te acosteaza pe strada si iti ofera o iconita „din partea unei manastiri”, iar in secunda urmatoare iti precizeaza ca pretul acesteia este de 2 lei, cersetorii au o multime de tactici prin care incearca sa-i convinga pe baimarenii milosi sa scoata bani din buzunar.
Pe multi dintre ei ii poti vedea adunati in grupuri mici, tragand din pungi cu aurolac. In general, sunt adulti apti de munca, dar, din motive lesne de inteles, prefera sa iasa la intins mana, decat sa incerce sa gaseasca ceva util de facut. Din pacate, nici amenzile, nici indiferenta trecatorilor ori admonestarile lor nu reusesc sa combata fenomenul de cersetorie care in ultimii ani s-a amplificat constant.
In evidentele politistilor de la Ordine publica sunt inregistrati 60 de cersetori, insa, in realitate, numarul acestora este mult mai mare. Numai in cursul lunii trecute oamenii legii au aplicat 118 sanctiuni in valoare totala de 18.400 lei, persoanelor apte de munca care cerseau pe strazile municipiului, dupa cum a precizat comisarul Sorin Ratiu, seful Biroului de Ordine Publica pentru Mediul Urban. Insa degeaba sunt sanctionati milogii, daca amenzile oricum nu sunt platite niciodata.
Grav este ca tot mai multi cersetori-copii bantuie desculti si infometati prin Baia Mare, ca sa starneasca mila trecatorilor. Probabil tocmai pe acest fapt mizeaza si parintii lor atunci cand ii scot in strada si ii pun sa stea in locuri-cheie in oras ori ii poarta in brate prin intersectii.
„E greu sa nu-i observi, ti se face mila de ei, oricum ai aborda situatia. Dar, pe de alta parte, daca le dai un ban, nu faci decat sa ii incurajezi sa mai cerseasca”, spune o baimareanca.
Din pacate, nici autoritatile nu pot face mare lucru in ce priveste situatia minorilor care sunt gasiti pe strada, la cersit. Liliana Pintea, psihopedagog in cadrul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Maramures, spune ca de cand s-a inchis Centrul de primire a minorilor in regim de urgenta, masurile ce pot fi luate pentru acesti copii sunt mult mai greu de aplicat.
„Politia este cea care identifica copilul si familia. Daca familia este identificata, se ia legatura cu aceasta, iar daca nu, specialistii din cadrul acestui compartiment fac evaluarea initiala a copilului – il prezinta la spital pentru a fi consultat de catre un medic, i se elibereaza o adeverinta medicala daca e clinic sanatos, apoi e internat la Centrul de primire in regim de urgenta din cadrul DGASPC Maramures”, a explicat Liliana Pintea.
Apoi, Serviciul Public de Asistenta Sociala face o ancheta sociala, iar dosarul copilului este trimis la instanta de judecata.
„Instanta este cea care hotaraste daca copilului ii este asigurat un mediu familial bun, caz in care se intoarce in familie. Daca nu, se incearca plasamentul la rudele de pana la gradul IV. In cazul in care nu exista aceste posibilitati, copilul beneficiaza de o masura de protectie speciala in cadrul Directiei noastre, la o casa de tip familial”, a completat Pintea.
Zonele preferate de catre cei care stau cu mana-ntinsa sunt cele mai aglomerate din oras. Parcarile centrelor comerciale, pietele, holul Spitalul Judetean curtile bisericilor (in special, duminica, la orele amiezii) sau in Gara CFR, care a devenit camin pentru cei fara locuinte, sunt ”teritoriile” milogilor baimareni.
Sursa: Angela Sabau