Mii de persoane s-au adunat duminica in centrul Moscovei pentru a participa la un mars in favoarea pacii in Ucraina si pentru a protesta impotriva rolului atribuit Kremlinului in conflictul armat din estul separatist al acestei tari.
Conform politiei, numarul celor care au luat parte la protestul denumit “Marsul Pacii” a fost de aproape 5.000. In schimb, unul dintre organizatori, Serghei Davidis, sustine ca ar fi fost zeci de mii de participanti. Indiferent care versiune este adevarata, aceasta este prima demonstratie semnificativa desfasurata in Rusia impotriva razboiului din Ucraina de cand a inceput conflictul armat in urma cu aproape cinci luni.
Marsul a pornit din Piata Puskin si s-a incheiat pe bulevardul Saharov, simbolul protestelor guvernamentale de la sfarsitul anului 2011. Manifestantii au traversat strazile capitalei purtand drapele ruse si ucrainene si scandand slogane precum “Nu razboiului in Ucraina” sau “Opriti minciunile lui Putin”. De asemenea, pe numeroasele pancarte, inspectate una cate una de fortele de ordine, se puteau citi lozinci cum ar fi “Luati mainile de pe Ucraina”, “Nu razboiului” sau “Afara cu trupele ruse din Ucraina”.
Printre protestatari s-au regasit si reprezentanti ai opozitiei, precum Boris Nemtov, principalul organizator al marsului si cel mai inversunat adversar al presedintelui Vladimir Putin, sau Alexandr Riklin, liderul miscarii “Solidaritatea”.
“Armistitiul in Ucraina este fragil. De ce? Pentru ca presedintelui Putin nu-i convine, el dorind ca creeze statul Novorossia de la Donetk si Lugansk si pana la Odessa, sa-l uneasca cu Transnistria si sa creeze un coridor catre Crimeea”, a declarat Boris Nemtov.
Si fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care traieste in exil in Elvetia si care a anuntat sambata lansarea unei platforme care sa coaguleze fortele proeuropene din Rusia, a cerut pe site-ul sau populatiei moscovite sa participe la mars.
Organizatorii marsului au cerut guvernului rus sa inceteze “politica agresiva si iresponsabila” in Ucraina, politica ce impinge in opinia lor Rusia catre izolare, catre dificultati economice si agraveaza ceea ce ei numesc “inclinatiile fasciste”.
Responsabilii primariei au avertizat insa ca, in virtutea legii privind manifestatiile politice, organizatorii ar putea fi sanctionati contraventional daca sloganele sau pancartele nu sunt conforme cu solicitarile descrise in cererea privind autorizarea mitingului.
In paralel, partizani ai insurgentilor prorusi din Ucraina au organizat o contramanifestatie in Piata Puskin, purtand steaguri ale separatistilor, printre ei numarandu-se si membri ai Partidului National Bolsevic, formatiune scoasa in afara legii, dar care a trimis voluntari in Ucraina pentru a-i ajuta pe rebeli.
Organizatorii acestei contramanifestatii au amplasat pe fatada unei cladiri din piata o pancarta imensa pe care scria, alaturi de drapelul SUA, “Marsul Tradatorilor” , aluzie probabil la recenta afirmatie a liderului de la Kremlin, care i-a calificat drept “tradatori” pe cei care nu apara interesele nationale ale Rusiei.
Marsuri asemanatoare, dar de o amploare mult mai redusa, s-au desfasurat in aceeasi zi la Sankt Petersburg si in alte orase ale Rusiei, precum si in localitatile ucrainene Harkov si Dniepropetrovsk, situate in vecinatatea zonei de conflict.
Guvernul de la Kiev si statele occidentale acuza Rusia ca sprijina insurgenta separatistilor prorusi din estul Ucrainei, atat prin furnizarea de arme si echipamente, cat si cu trupe care au trecut granita si s-au implicat direct in luptele impotriva armatei ucrainene.
In pofida numeroaselor dovezi si declaratiilor opozitiei extraparlamentare ruse despre moartea unor soldati rusi pe teritoriul Ucrainei, Moscova continua sa dezminta aceste acuzatii.
Sursa: Agerpres