Vezi VIDEO
La invitatia conducerii societatii Romaltyn, reprezentantii administratiei publice locale, primarul Catalin Chereches si consilierii locali au efectuat o vizita la uzina Romaltyn, la halda de steril din Tautii de Sus si la iazul de decantare din Bozanta Mare. Fara sa poata oferi o garantie certa ca reluarea activitatii nu s-ar solda cu un nou accident ecologic, reprezentantii Romaltyn au incercat totusi sa convinga autoritatea locala sa-si schimbe punctul de vedere. Primarul si majoritatea consilierilor locali nu au fost impresionati de vorbele oficialilor societatii si spun ca-si mentin decizia ferma de a nu permite reluarea activitatilor de prelucrare prin cianurare intr-o zona rezidentiala.
Reprezentantii societatii Romaltyn au invitat consilierii locali, pe primarul Catalin Chereches si jurnalistii din presa locala sa faca o vizita in zonele in care societatea Romaltyn isi doreste sa reia activitatea. Desi au prezentat planuri viitoare de activitate si au incercat sa explice ca vor fi „prietenosi“ cu mediul, cei de la Romaltyn s-au lovit si de aceasta de pozitia ferma a primarului Catalin Chereches.
„Pozitia noastra este una clara si ferma, mentionata si specificata si prin procesele pe care le-am intentat, prin hotararile de Consiliu Local pe care le-am elaborat, aceea de a nu permite pe raza municipiului Baia Mare sa functioneze o astfel de instalatie si aici ma refer la perimetrul locuit, perimetrul pe care-l putem defini ca zona rezidentiala sau zona de servicii. Problema importanta, care nu tine neaparat de societatea Romaltyn, ci tine de mediu, de comunitate, de obligatiile care le are statul roman, respectiv obligatiile de ecologizare, sunt aceste reziduri si tot ceea ce se intampla in relatia cu mediul, vizavi de aceasta halda de steril si alte halde de steril, care nu fac altceva decat sa genereze o poluare permanenta a municipiului Baia Mare sau a orasului Baia Sprie. Din acest punct de vedere, singurii care pot da verdictul corect sunt specialistii in mediu care trebuie sa ne spuna care sunt vulnerabilitatile, care sunt riscurile la care se expune municipiul Baia Mare, riscul la care se expune comunitatea, care pot fi beneficiile, inclusiv cele de mediu si financiare si cred ca nu trebuie sa intram intr-o chestiune de targuiala. Am spus foarte clar si in Consiliul Local ca noi trebuie sa respectam intru totul legea. Trebuie sa respectam normele de mediu, sanatatea cetatenilor si trebuie sa respectam dorinta pe care o au cetatenii“, a spus primarul Catalin Chereches.
Intentia celor de la Romaltyn de a relua activitatea de prelucrare prin metoda cianurarii este discutabila, avand in vedere faptul ca reprezentantii societatii nu pot sa ofere raspunsuri la niste intrebari simple.
„Sunt cateva lucruri clare de evaluat aici. Care este riscul pe care il genereaza aceasta zona pe care dumneavoastra o vedeti (n.r., halda de steril de la Tautii de Sus), cum se poate dezvolta ea daca aceasta halda ar disparea, daca exploatarea acestei halde inseamna intr-adevar o ecologizare reala, daca dupa ce se exploateaza aceasta halda terenul respectiv poate intra direct in circuitul economic sau este doar un teren de unde s-au luat cativa metri de steril si in rest ramane in continuare infestat. Deci n-am vrea sa fim in niciun fel pacaliti in ceea ce inseamna evaluarea oportunitatii. Mai mult decat atat, mergem mai departe spre oras. Baza aceea de productie, instalatiile, vrem ca cei care sunt indreptatiti sa-si spuna cuvantul, sa evalueze. Daca exista vreun pericol, daca exista vreun risc de accident, ce se intampla in cazul unui potential accident, iar mai apoi care e situatia cu iazul de decantare si daca acolo lucrurile sunt la fel in regula, daca pot sa fie accidente asa cum au fost acum 10-12 ani si in aceasta perspectiva si in aceasta relatie sa se ia o decizie. Dar, luata bineinteles pe baza verdictelor date de specialisti, de autoritatile de mediu, de sanatate publica, inspectia de stat in constructii. Cred ca asa trebuie sa functioneze lucrurile“, a mai spus primarul Chereches.
Intalnirea de astazi a fost maniera autoritatii locale de a demonstra ca exista disponibilitatea de a analiza la fata locului si nu din birouri situatia societatii, dar in lipsa unei pozitii oficiale a autoritatilor de mediu, decizia in ceea ce priveste Romaltyn-ul ramane neschimbata.
„Pana in momentul in care nu vom avea o decizie clara si ferma, municipiul Baia Mare – Consiliul Local, nu va da niciun fel de acord de functionare acestei societati. Este foarte clar acest lucru. Mai mult decat atat, in momentul in care vom castiga procesele, lucrurile sunt inchise din acest punct de vedere si vor trebui sa-si regandeasca strategia de dezvoltare a societatii si nu vor mai putea functiona acolo pe strada Victoriei, respectiv bulevardul Independentei“, a mai spus primarul Catalin Chereches.
Sursa: Cosmin Carp