Sub titlul „Ce taina poate avea Klaus Iohannis cu Victor Ponta incit cei doi sa stea la susoteli intre patru ochi timp de ora?” crititicam intr-o postare anterioara ca incalificabila secretosenia care a definit intilnirea de la Ctroceni dintre Klaus Iohannis si Victor Ponta.
Atrageam atentia asupra unui fapt definitoriu: Cei doi nu s-au intilnit in calitate de soti pentru a discuta a cui nevasta e mai rea de gura, ci in calitate de demnitari de rang inalt, de reprezentanti ai doua institutii capital pentru democratia de la noi: Victor Ponta e premierul Romaniei, iar Klaus Iohannis, presedintele Romaniei.
Fiind vorba de o intilnire anuntata de cei doi ca una de discutare a colaborarii dintre Guvern si Presedintie, nu numai faptul ca ea s-a desfasurat in taina, dar si – daca nu mai ales – faptul ca Prea mult alesul presedinte Klaus Iohannis n-a catadcsit sa ne spuna noua, muritorilor mioritici, ce s-a discutat, ce s-a hotarit, si nu pe Facebook, alaturi de rindurile despre starea papilelor sale gustative, ci printr-un Comunicat sau chiar printr-o Declaratie de presa, mi s-au parut ca prime semne ale unui demnitar care si-a luat lumea in cap chiar din primele zile ale mandatului. Asta ar fi o premiera in Istoria Romaniei, dat fiind ca de la Carol al II-lea, pina la Nicolae Ceausescu toti Conducatorii Romaniei au luat-o razna dupa citiva ani de exercitiu al Puterii.
Pe cristoiublog.ro si-au facut aparitia in ultimul timp o noua categorie de postaci: Pro-iohannistii.
Nu stiu daca e vorba de postaci de partid sau de postaci de sinceritate.
Sigur e ca-i recunosc nu atit dupa simpatia fata de Klaus Iohannis, cit mai ales dupa antipatia fata de Traian Basescu. Intr-un comentariu mai amplu, pe care mi-l propun sa-l fac in Evenimentul zilei, dupa intoarcerea la rubrica Romania lui Cristoiu, voi demonstra pe larg de ce simpatizantii lui Klaus Iohannis sunt mai degraba anti-Basescu, decit anti-Ponta.
Unul dintre simpatizantii lui Klaus Iohannis ma mustra pentru asertiunea ca noul Presedinte a luat-o razna in cazul intilnirii de la Cotroceni. Postatorul (ca sa nu-i spun postacul, deoarece l-as jigni) crede ca tacerea lui Klaus Iohannis dupa intilnirea cu Victor Ponta e semnul de salutat al unui nou stil de Presedintie, diferit de cel al lui Traian Basescu, definit prin scandaluri intre el si premier.
Eu insa nu l-am criticat pe Klaus Iohannis, pentru ca nu i-a dat un cap in gura lui Victor Ponta. Eu l-am criticat, semnalind ca si-a luat deja lumea-n cap, pentru ca in 16 noiembrie 2014 romanii au iesit la urne si pentru a impune politicienilor nostri una dintre normele cruciale de conduita in lumea moderna:
Obligativitatea politicianului de a sta de vorba cu propriul Popor, de a-i spune tot ce face si de ce face, de a-l lamuri acolo unde i se pare ca n-a fost inteles, de a convinge acolo unde i se pare ca el si nu Poporul are dreptate.
Traian Basescu e primul inalt demnitar postdecembrist care a inteles ca dialogul cu Poporul e o datorie si nu o favoare facuta Poporului.
Nevoia de a taifasui cu Poporul e impartasita peste tot in lumea de azi, chiar si in Rusia, unde Vladimir Putin tine conferinte de presa de amploare pentru a-si explica politica.
A nu catadicsi sa explici Poporului care te-a ales de ce te-ai intilnit cu cel pe care-l amenintai in campania electorala ca nu vei coabita cu el nici macar o secunda, mi se pare un semn nu de Tacere de Sfinx, ci de Tacere de Stalin.
Klaus Iohannis da de dimineata pina seara interviuri presei straine.
N-a dat pina acum nici un interviu presei romane, n-a tinut nici o conferinta de presa, n-a sustinut nici o alocutiune.
Ultimul interviu a fost acordat revistei L’Express. L’Express se adreseaza insa cititorilor din Franta.
Cind va binevoi Maria Sa, Padisahul Klaus Iohannis sa se adreseze si explice si cititorilor romani? Altfel spus, cind va binevoi sa dea interviuri si presei romane.
Sau, mai stii?, poate ca lui Klaus Iohannis ii put romanii.
E secretosenia pastrata de Klaus Iohannis in jurul intilnirii cu Victor Ponta o intimplare?
Fireste ca nu.
Cu ceva timp in urma, cind s-a aflat ca Dan Mihalache va fi consilier prezidential, mai multi intelectuali i-au adresat o Scrisoare deschisa, prin care ii cereau sa nu-l aduca pe Dan Mihalache la Cotroceni.
Cind s-a dat publicitatii Scrisoarea, am criticat-o, considerind ca e dreptul lui Klaus Iohannis sa puna consilier pe cine crede de cuviinta.
Klaus Iohannis a raspuns Scrisorii printr-un text pe Facebook, care desi nu fagaduia mare lucru, a fost receptat nu numai de autorii Epistolei, dar si de Opinia Publica drept angajamentul ca va tine cont de obiectiile intelectualilor.
Dan Mihalache a fost numit consilier la Cotroceni. Si nu orice fel de consilier, ci seful consilierilor.
Nu era normal ca intelectualilor care i-au cerut sa n-o faca, opiniei publice, care a fost convinsa ca, dupa Scrisoare, nu-l va numi pe Dan Mihalache, sa li se explice de catre Klaus Iohannis de ce l-a numit totusi pe Dan Mihalache? Era normal.
Numai ca Presedintele Klaus Iohannis a socotit ca Poporul roman nu e demn sa i dea socoteala de catre El, Presedintele Klaus Iohannis, pentru ceea ce face.
De ce s-a intilnit Klaus Iohannis cu Victor Ponta? De ce a numit-o pe Alina Gorghiu presedinta PNL? De ce n-a tinut cont pina la urma de Scrisoarea intelectualilor? Din nefericire, pentru noi, romanii, nici un ziar strain nu i-a pus aceste intrebari lui Klaus Iohannis. Daca i le-ar fi pus, sunt sigur ca i-ar fi dat raspunsurile.
Francezii, italienii, englezii, nemtii au dreptul de a li se explica de catre Presedintele Romaniei de ce a facut un anume gest, cum concepe relatia cu premierul, ce crede despre mandatul sau. Romanii, nu, n-au acest drept.
Socoteste Klaus Iohannis ca Poporul Roman, cel care i-a facut nevasta din doamna, prima Doamna a tarii, cel care i-a oferit un Palat drept birou si o vila de lux drept dormitor, trebuie sa taca si sa faca ceea ce-i spune Presedintele?
Asta deoarece a fost Atit de ales incit se crede deja prea mare pentru un Popor atit de mic.
Sursa: Ion Cristoiu