Riscul apartiei unor alunecari de teren masive este recunoscut, cel putin la nivelul municipiului Baia Mare. Dupa repetate avertismente, autoritatile locale au decis sa interzica eliberarea autorizatiilor de constructie in zonele declarate periclitate, situate pe dealurile care imprejmuiesc orasul, in lipsa unor studii geotehnice in care sa se evalueze riscurile. Regula, instituita in urma cu cinci ani, se respecta si nu prea. Sorin Zaharia, specialist geotehnic cu o experienta de peste 40 de ani, a declarat ca, de regula, oamenii sunt constienti si comanda aceste lucrari. Tot el a completat, precizand ca sunt inca multe cazuri in care nu se tine cont de pericole.
Maramuresenii au ”dezechilibrat” pamantul
Specialistul baimarean a afirmat ca ”alunecarile de teren sunt inevitabile si dovedesc ca natura este un organism viu”, dar nu a uitat sa aminteasca faptul ca factorii care au favorizat inmultirea lor se datoreaza in mare masura oamenilor. ”Constructiile foarte multe au afectat echilibrul pamantului. Defrisarile masive au avut si ele un impact foarte serios, iar la acestea s-au adaugat si schimbarile climatice. Intr-un proces de alunecare exista sase cauze importante, printre care cele cu influenta mare sunt structura terenului, gradul de impadurire, regimul hidrologic. E suficient ca trei dintre ele sa fie afectate concomitent pentru ca pamantul sa se puna in miscare”, a explicat Sorin Zaharia.
El a precizat ca se asteapta ca alunecarile de teren sa se extinda, iar printre zonele cele mai expuse a enumerat zonele de deal de la Seini, Baia Mare, Baia Sprie, Sisesti, Cavnic, Grosi, unde, de altfel, au fost semnalate probleme. Specialistul nu a exclus ca si in alte locuri sa fie semnalate probleme. Studii de anvergura nu s-au facut insa la nivelul judetului Maramures si tocmai de aceea autoritatile sunt puse in fata faptului implinit, cand nu mai pot decat sa impiedice extinderea alunecarilor si sa indeparteze mormanele de pamant de prin gospodariile oamenilor ori de pe drumuri.
In ultimii ani doar reprezentantii din mineritul maramuresean, care aveau si specialisti, au realizat asemenea studii, insa doar pentru obiectivele care priveau Remin. Primarii localitatilor afectate de alunecarile de teren produse in ultimele saptamani au spus ca nu au bani pentru asemenea lucrari. De altfel, nici pentru consolidari in zonele pe care le stiau ca nesigure nu au gasit fonduri. Ar fi de precizat ca din a doua jumatate a lunii ianuarie, in judet s-au inregistrat alunecari de teren in localitatile Borsa, Valenii Somcutei, Carbunar, Rus, Dumbravita, iar pericolul este mare in alte 10.
Sase oameni au fost evacuati la Petrova
Cel mai recent caz s-a semnalat in comuna Petrova, unde marti, 20 februarie, o gospodarie a fost evacuata si alte 10 familii risca sa isi piarda casele. Alunecarea de teren s-a produs intr-un cartier marginas, sase oameni fiind nevoiti sa isi caute adapost pe la vecini. Autoritatile locale au mai dispus mutarea a 10 animale din doua grajduri afectate si au pus in vedere celorlalti proprietari sa stea cu bagajele pregatite la usa.
Alunecarea de teren a afectat aproape un hectar si a fost favorizata de precipitatiile torentiale si topirea brusca a zapezii. Aceasta a afectat o casa si doua anexe gospodaresti. De asemenea, a blocat drumul care trece prin zona, pe o portiune de aproximativ 50 de metri, si un podet.
Primarul Vasile Bilasco a aratat ca alte opt case, precum si anexele gospodaresti sunt in pericol, 10 familii fiind amenintate cu evacuarea. ”La casa evacuata s-a rupt fundatia si peretii s-au crapat. Nici celalte nu sunt sigure. Familiile afectate sunt nevoiase si nu au bani sa isi construiasca alte case. Daca pamantul nu se opreste, imobilele risca sa ajunga in vale ca sunt chiar pe o culme, deasupra drumului.”
El a declarat ca pana acum nu au mai avut loc fenomene similare in zona, ci numai la Hera. O alta surpare a fost inregistrata la Petrova pe o alta portiune, pe care nu sunt insa case, ci doar un drum care risca sa se blocheze.
Fenomenul de alunecare este monitorizat continuu si s-au plantat stalpi de lemn si fier, cu ajutorul carora sa se indice evolutia si viteza de alunecare a terenului. ”Ar fi nevoie de ridicarea unui zid de sprijin care sa tina pamantul, dar pana nu se topeste zapada si nu se mai usca pamantul nu putem face mare lucru”, a spus Vasile Bilasco.
Alunecarile nu s-au oprit la Borsa
Probleme datorate alunecarilor de teren au continuat sa fie si la Borsa, unde dealul din zona Garlei s-a deplasat la vale cu aproximativ doi metri fata de ziua de luni. Miscarea a afectat o vila cu doua nivele aflata in constructie, la care s-au produs crapaturi la fundatie si pereti.
”In zona afectata s-au realizat lucrarile de drenare a apei si au fost executate rigole de scurgere pe o suprafata de 300 metri liniari pentru orientarea torentilor fata de alunecarea de teren. In zona lucreaza 26 de oameni si se actioneaza cu doua motopompe. De asemenea, mai multe utilaje sunt pregatite sa actioneze la orice ora in cazul in care pamantul ar ceda brusc”, a informat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Dan Buca.
La Borsa, alunecarea de teren se intinde pe o suprafata de 25 de hectare, iar pana in prezent o casa a fost evacuata, iar alte opt sunt in pericol. Membrii Comisiei pentru Situatii de Urgenta Maramures au avertizat populatia sa nu se deplaseze in zona afectata de alunecari pentru a nu-si pune viata in pericol.
Sursa: Meda Muntean