Charles Townes, colaureat al premiului Nobel pentru Fizica pentru inventia laserului, a murit marti la varsta de 99 de ani, a anuntat Universitatea Berkeley din California. Townes a primit premiul Nobel pentru Fizica in 1964 impreuna cu doi rusi, Aleksandr Prokhorov si Nicolai Basov, pentru munca lor independenta asupra amplificarii microundelor (maser) si a luminii, laser, inventie care a revolutionat multe domenii de activitate.
In primavara lui 1951, pe cand statea pe o banca intr-un parc cu azalee inflorite in Washington, lui Townes i-a venit ideea cum sa creeze un fascicul pur dintr-o lungime de unda scurta, lumina de inalta frecventa, relateaza Reuters. Pe baza acestei revelatii Townes si studentii lui au construit in 1954 un dispozitiv pe care l-au numit maser, pentru amplificarea microundelor prin emisie stimulata a radiatiei electromagnetice. Patru ani mai tarziu, la sugestia cumnatului sau Arthur L. Schawlow, care lucra la Bell Labs, Townes a aplicat conceptul si pe raze de lumina. Bell Laboratories a patentat noua idee sub numele de laser, acronim de la Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (amplificare a luminii prin emisie stimulata a radiatiei).
Fasciculele laser au mai multe proprietati care le diferentiaza de lumina incoerenta produsa, de exemplu de Soare, sau de becul cu incandescenta. Astfel, laserul este monocromatic (un spectru in general foarte ingust de lungimi de unda), este caracterizat de directionalitate (proprietatea de a se propaga pe distante mari cu o divergenta foarte mica) si de intensitate (unele raze laser sunt suficient de puternice pentru a fi folosite la taierea metalelor).
Om de stiinta, Townes era si credincios. In 2005, el declara la un post de radio: ‘Religia este incercarea de a intelege scopul si sensul universului nostru. Stiinta cauta sa inteleaga cum functioneaza acest univers. Amandoua sunt sunt legate’.
Sursa: Agerpres