Radu Timofte, fost director al Serviciului Roman de Informatii, a decedat azi dimineata, 19 octombrie. Alexandru-Radu Timofte s-a nascut pe 7 aprilie 1949 in comuna Horia din judetul Neamt.
A absolvit Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti, Facultatea de Comanda si Stat Major, fiind ofiter activ in Ministerul Apararii Nationale pana in anul 1988, cand a fost trecut in rezerva, ca urmare a ramanerii ilegale in strainatate a surorii sale. In perioada Revolutiei din decembrie 1989, Radu Timofte a facut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman.
In legislaturile 1990-2004, a fost ales ca senator de Neamt pe listele FSN, FDSN si PDSR. In aceasta calitate a indeplinit functiile de presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru cercetarea evenimentelor violente desfasurate in zilele de 23-28 septembrie 1991 in Valea Jiului, Bucuresti si alte localitati din tara (1991-1992), vicepresedinte al Comisiei Parlamentare a Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO (1992-1996), membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (1992-2001) si presedinte al aceleiasi comisii, vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe.
Ca parlamentar, a initiat peste 15 proiecte de lege adoptate de Parlamentul Romaniei. A demisionat din Parlament la data de 12 februarie 2001, fiind inlocuit de Tudor-Marius Munteanu.
La data de 7 februarie 2001, a fost numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii, nominalizarea sa de catre presedintele Romaniei fiind confirmata prin votul camerelor reunite ale Parlamentului. Colonelul (r) Alexandru-Radu Timofte din Ministerul de Interne a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu 1 stea) in rezerva la 29 noiembrie 2001.
La data de 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte si-a prezentat demisia din functia de director al SRI, ca urmare a situatiei create de eliberarea si disparitia lui Omar Hayssam (acuzat de terorism), impreuna cu el demisionand si Gheorghe Fulga, directorul SIE si chestorul Virgil Ardelean, directorul Directiei generale de informatii si protectie interna a Ministerului Administratiei si Internelor.
A publicat lucrarile ”Lungul drum al serviciilor de informatii catre democratie” (Ed. Academiei Nationale de Informatii, Bucuresti, 2004) si ”Originile si marirea, declinul si renasterea lumii informatiilor secrete” (Ed. Academiei Nationale de Informatii, Bucuresti, 2004).
La 30 noiembrie 2002 a fost distins cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.
Sursa: Agerpres