Actorul Stefan Iordache a decedat duminica, 14 septembrie, la ora 09,00, la varsta de 67 de ani, dupa ce a suferit un stop cardiorespirator si inundatie a creierului intr-o clinica din Viena, Austria, conform unor surse medicale. Potrivit scriitorului Dinu Sararu, totodata si nasul actorului, Stefan Iordache a fost lucid pana in ultima clipa, a cerut o lumanare, dupa care s-a stins.
Surse apropiate familiei au informat ca funeraliile vor avea loc miercuri, la ora 14,00. Potrivit dorintei celui disparut, el va fi inhumat in comuna Gruiu, unde familia Iordache are o casa de vacanta.
Saptamana trecuta, fostul actor s-a internat la spitalul Elias pentru investigatii mai amanuntite, din cauza unor probleme de sanatate, despre care atat el, cat si familia, nu au dorit sa se dea detalii publice. Ulterior, la cererea sa, a fost transferat la clinica din Viena.
Indragostit de muzica si scena, Stefan Iordache a fost aplaudat la scena deschisa pentru rolurile Regele din „Viziuni flamande” (1968), Raskolnikov din „Crima si pedeapsa” (1970), Maestrul din „Maestrul si Margareta” (1980), Richard de Gloucester din „Richard al III-lea” (1983), Nae Catavencu din „O scrisoare pierduta” (1999), John Barrymore din „Barrymore” (2000) sau Alex din „Alex si Morris” (2004).
Ultima sa premiera a avut loc in aprilie, pe scena Teatrului National Bucuresti, cu spectacolul Ecaterina cea Mare, in regia lui Cornel Todea. A interpretat rolul controversatului si extravagantului print Potemkin, jucand alaturi de Maia Morgenstern, care i-a dat viata personajului Ecaterina cea Mare.
A jucat in peste 30 de productii cinematografice, debutul in film a avut loc in 1964, cu filmul „Strainul”. Au urmat apoi, filme care l-au consacrat, precum „Diminetile unui baiat cuminte” (1966), „Doctorul Poenaru” (1978), „Bietul Ioanide”(1980), „Pruncul, petrolul si ardelenii” (1981), „De ce trag clopotele, Mitica?” (1981), „Ciuleandra” (1985),”Noi, cei din linia intai” (1986), „Noiembrie, ultimul bal” (1989), „Cei care platesc cu viata” (1991), „Cel mai iubit dintre pamanteni”(1993), „Eu sunt Adam” (1996) sau „Ticalosii” (2007).
Actorul s-a facut remarcat si pentru vocea sa, cu un timbru vocal aparte, a inregistrat piese alaturi de Gheorghe Dinica, Monica Anghel, Nelu Ploiesteanu si Marius Mihalache, dar si impreuna cu Sanda Ladosi si Elena Carstea.
„Cei care trudesc in mine, mai ales inima si creierul, care m-au ajutat sa nasc vreo 100 de oameni – copii ai mei – in toropeala care mi-a linistit bataile inimii si mi-a adormit gandirea intr-un somn dulce, dar, sigur, neodihnitor, imi raspund cu delicatete, gingasie, umor si mila: Nu esti nimeni!”, marturisea actorul in cartea pe care i-a consacrat-o criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, „Regele Scamator, Stefan Iordache”, aparuta in 2004.
Moartea actorului a fost deplansa de toti marii oameni de cultura, colaboratori sau doar admiratori. Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, pe a carui scena Stefan Iordache a interpretat ultimul sau rol, este de parere ca pierderea este „una dintre cele mai grele lovituri pe care le putea primi teatrul romanesc de azi, de ieri si de maine”, in timp ce Dinu Sararu considera ca plecarea in eternitate a lui Stefan Iordache echivaleaza cu ”pierderea celui mai mare actor al nostru din ultimii 50 de ani”.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult