Chimistul american Alexander Shulgin, supranumit si „parintele pastilei ecstasy”, un drog pe care l-a descoperit si incercat pe propria-i piele, pe langa multe altele, a incetat din viata la varsta de 88 de ani, in noaptea de luni spre marti, conform unui anunt facut de familia sa, transmite AFP.
„Sasha a murit, inconjurat de familie, de cei care l-au ingrijit si ascultand muzica de meditatie budista”, conform unui mesaj postat pe Facebook de sotia sa, Ann Shulgin, care a mai precizat ca sfarsitul lui Alexander Shulgin a fost unul linistit. Chimistul octogenar, care locuia in California, suferea de mai mult timp de un cancer hepatic.
Licentiat in chimie la Universitatea Berkeley (Californie), Alexander Shulgin a devenit interesat in anii ’60, anii revolutiei hippie, de studierea moleculelor psihoactive, testand sute de creatii proprii – antidepresive, afrodisiace, substante stimulatoare, energizante – atat pe sine cat si pe prietenii sai.
In anii ’70 a inceput sa lucreze asupra amfetaminei MDMA, pe care o va denumi mai tarziu „ecstasy”. Aceasta substanta care stimuleaza sistemul nervos era deja sintetizata inca de la sfarsitul secolului XIX si a fost chiar brevetata in 1912 de compania farmaceutica Merck, dupa care a fost abandonata si uitata pana a fost redescoperita de Shulgin.
MDMA, la fel ca si metamfetaminele, inhiba producerea de serotonina, neurotransmitator ce joaca un rol direct in reglarea agresivitatii, dispozitiei psihice, activitatii sexuale, somnului si sensibilitatii la durere. Consumul de ecstasy este asociat unui sentiment crescut de intimitate si diminuarii starilor de anxietate, dar poate provoca si stari de paranoia, tensiuni musculare, vedere incetosata, miscari rapide ale ochilor, stare de lesin si frisoane. Conform unui studiu publicat de ONU in 2008, in fiecare an, intre 10 si 25 de milioane de oameni consuma cel putin o data acest drog.
Sursa: Agerpres