Cercetarile asupra unei bacterii s-au incheiat tragic pentru un tanar microbiolog american de 25 de ani, care a decedat in mai putin de 24 de ore in urma contaminarii cu bacteria pe care o studia in laboratorul sau. Laboratorul a fost inchis pe durata anchetei declansate de o echipa de experti din cadrul politiei, in timp ce intreaga echipa de oameni de stiinta care lucra cu acesta este tinuta in prezent sub observatie medicala.
Richard Din, de la Centrul medical pentru veterani (Veterans Affairs (VA) Medical Center) din San Francisco, California, a decedat la 28 aprilie, din cauza unei infectii meningococice, insa despre moartea s-a aflat abia la sfarsitul saptamanii trecute.
In seara dinaintea mortii, el s-a simtit foarte rau, avand dureri puternice de cap si stari de greata, iar catre dimineata starea sa de sanatate s-a deteriorat. Prietenii l-au dus la spital, unde a decedat la nici 17 ore de la debutul primelor simptome ale bolii.
Seful Departamentului de boli infectioase de la centrul amintit, Harry Lampiris, a indicat ca acesta se ocupa de cercetarea Neisseria meningitidis – o bacterie care cauzeaza anual in SUA aproximativ o mie de cazuri de meningita si ucide aproximativ 75 de persoane pe an.
Singura cale de salvare in astfel de cazuri este administrarea unui antibiotic imediat dupa primele simptome ale infectiei. Vaccinuri impotriva mai multor tulpini ale acestei bacterii au fost create inca in anii 1960 ai secolului trecut, insa nu exista inca un vaccin impotriva tulpinei B, cu care lucra Din. Dezvoltarea unui astfel de vaccin era obiectivul final al cercetarii de care se ocupa el, a indicat Harry Lampiris, care nu isi explica faptul cum de acesta a putut sa se infecteze in conditiile in care au fost respectate toate masurile de precautie, iar in laborator nu au fost pana acum descoperite urme de contaminare cu bacteria amintita, defecte ale echipamentelor sau probleme la costumele de protectie.
Nu cu mult timp in urma, in SUA au fost descoperite mai multe bacterii rezistente la antibioticele cunoscute la ora actuala. Desprea acestea comunitatea stiintifica credea ca au disparut 4 milioane de ani in urma.
Sursa: Agerpres