In ziua celebrarii sarbatorii Invierii Domnului, in data de 4 aprilie, s-a stins din viata preotul Alexandru Sechel, fost vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, care a slujit la masa Sfantului Altar timp de 68 ani. Acesta a fost, intre anii 1994-2002, fost Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures.
Pr. Alexandru Sechel, vicar general onorar al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, s-a nascut in 22 septembrie 1918, la Cergaul Mic, jud. Alba. A fost descendent pe linia mamei din familia lui Ioan Micu Moldovan, fost canonic al Blajului. Viata i-a fost caracterizata de un spirit altruist, care l-a facut ca din frageda tinerete (18 ani), ramas orfan, sa-si intretina cele 3 surori mai mici.
A fost licentiat al Academiei Teologice Greco-Catolice din Blaj in 1942. Intre anii 1940-1945 a fost profesor auxiliar la liceul Sf. Vasile din Blaj.
Pe 20 septembrie 1942 s-a casatorit cu Otilia Campeanu. Familia i-a fost binecuvantata cu patru copii: Sanda, Corina, Monica si Alexandru.
In ziua de 26 octombrie 1942 a fost ridicat la treapta sfintei preotii de episcopul Ioan Balan. Din 1945 pana in 1948 a pastorit parohia Dileul Vechi, jud. Mures, administrand o perioada si parohia Vaidei, unde l-a cunoscut pe absolventul in teologie George Gutiu, arhiepiscop emerit de Cluj-Gherla.
Datorita refuzului de a trece la ortodoxie, in 21 noiembrie 1948 este evacuat din parohie, dar cu toate acestea a celebrat neintrerupt serviciile divine in clandestinitate, pentru familie si credinciosi, desi acest lucru insemna inchisoarea.
In toata perioada prigoanei comuniste a mentinut neintrerupt legatura cu preoti si ierarhi greco-catolici, care activau in clandestinitate, dintre care amintim: Ep. Iuliu Hirtea, pr. Petru Istrate, pr. Ion Turcu, pr. Tertulian Langa, pr. Gheorghe Prundus si multi altii.
In perioada 1990-2002, a predat Istoria Bisericii Universale, Istoria Bisericii Romane Unite si Filosofia Scolastica la Institutul Teologic Greco-Catolic “Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare. Este autor al cartii intitulate “Crestinismul latin roman al stramosilor nostri”, in care prezinta dovezi ale originii latine si a continuitatii poporului roman pe aceste meleaguri. Urmeaza sa vada lumina tiparului inca trei carti: Adevarata fata a Inchizitiei, Cruciadele si Schisma cea mare.
Sursa: eMM.ro