Presedintele rus raspunde intrebarilor rusilor, fara sa accepte intrebari din strainatate, in cadrul celei de a 13-a sesiuni a „liniei directe cu Vladimir Putin”, joi la pranz (12.00, ora Romaniei), programul urmand sa fie difuzat in direct de cate trei posturi de televiziune si de radio.
Kremlinul a anuntat, prin purtatorul de cuvant Dmitri Peskov, ca Putin nu va raspunde, anul acesta, niciunei intrebari din strainatate. Peskov a refuzat totodata sa spuna daca Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de Rusia anul trecut, va participa la eveniment.
Potrivit portalului Sputnik, personalitati publice si politice au fost invitate in studioul din Moscova, la conferinta, in cadrul careia cel mai puternic om din Rusia urmeaza sa raspunda unor intrebari care-i vor fi adresate, prin legaturi directe, din intreaga tara.
Conferinta, care va avea loc la Gostini Dvor, langa Kremlin, urmeaza sa fie difuzata in direct de posturile de televiziune Pervii Kanal, Rossia 1, Rossia 24 si posturile de radio Maiak, Vesti FM si Radio Rossia, precizeaza agentia rusa de stat Tass. De asemenea, studiouri mobile au fost organizate in diverse localitati din tara, pentru a le oferi rusilor ocazia sa i se adreseze in mod direct liderului lor.
Aproximativ 1,7 milioane de intrebari au fost colectate pentru conferinta prezidentiala in decurs de o saptamana, incepand de la 9 aprilie, a precizat Peskov. Organizatorii au inregistrat mii de intrebari pe minut, cel mai mare numar fiind de 3.135, potrivit Tass.
El a precizat ca a crescut numarul intrebarilor despre relatiile Moscovei cu Occidentul si NATO in contextul crizei din Ucraina.
Multe dintre persoanele care au adresat intrebari au indemnat la sustinerea „republicilor populare” de la Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, controlate de catre rebeli prorusi, teatrul unui conflict sangeros, soldat cu peste 6.100 de morti, a subliniat Peskov.
Relatiile cu alte foste republici sovietice, inclusiv statele Uniunii Economice Eurasiatice – Belarus, Armenia, Kazahstan si Kirgizstan – fac, de asemenea, obiectul unor intrebari.
Alta tema degajata din intrebarile adresate este situatia sociala si economica a tarii, rusii punand intrebari in special despre cresterea preturilor si proiecte de reformare a pensiilor.
Cea mai lunga conferinta sustinuta de catre Putin, din 2001 si pana in prezent, este cea din 2013, care a durat patru ore si 47 de minute.
Acest tip de emisiune, in care Putin isi asuma cu placere un rol paternalist si poate lansa critici cu privire la subiecte sensibile de politica interna sau externa, a devenit o traditie in Rusia dupa sosirea la putere a fostului agent KGB.
Interesul pentru „linia directa cu Vladimir Putin” din acest an poate atinge cote-record, in contextul crizei economice din Rusia, razboiului din estul Ucrainei si asasinarii opozantului rus Boris Nemtov.
Sursa: Mediafax