Legea salarizarii unice, asumata de Executiv in sedinta comuna a celor doua Camere, este constitutionala, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei. Judecatorii Curtii au respins astfel sesizarea formulata de PNL privind neconstitutionalitatea legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS Cartel ALFA, a declarat ca toate categoriile de personal vor primi de la 1 ianuarie acelasi salariu, pe care il au azi in plata, dupa aplicarea legii unitare a salarizarii.
Liderul sindical este convins ca s-au facut presiuni din partea mai multor factori politici pentru ca instanta, Curtea Constitutionala, sa se pronunte asupra legii unitare a salarizarii si legii de reorganizare a agentiilor guvernamentale. Curtea nu si-a dat un verdict asupra Legii invatamantului, urmand sa se pronunte pe data de 9 decembrie, asa cum a anuntat in sedinta anterioara.
“Legea salarizarii unitare este o conditie fundamentala ceruta de FMI. In aceasta lege se prevede o scadere a cheltuielilor bugetare de la 9,2 la suta din PIB la 8,7. Sunt inca multe puncte de rediscutat in cadrul acestui act normativ si speram ca in cadrul discutiilor sa le putem amenda”, a afirmat Hossu.
Odata cu aplicarea acestei legi, salariile existente in plata vor ingheta, iar salariile mici de la 605 lei vor creste la 705 lei, urmand ca majorarile acestora sa se faca direct proportional cu indicele inflatiei si cresterea economica. Prin aplicarea legii unitare a salarizarii, Vasile Marica, presedinte al Aliantei SED LEX, sustine ca 300.000 de posturi din domeniul bugetarilor vor disparea pana in anul 2015.
Sindicalistii sustin ca din cele 1.470.000 de posturi existente in sectorul bugetar, doar 1.290.000 sunt ocupate in mod efectiv.
Sursa: Agerpres