Presedintele Traian Basescu retrimite Parlamentului legea prin care primarii sau presedintii de CJ membri in Adunari Generale ale serviciilor de utilitati publice nu mai erau incompatibli, solicitand Executivului sa respinga proiectul.
In cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006 se arata ca primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respectiv ai municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice.
Totodata, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei.
Seful statului mentioneaza ca, potrivit legislatiei in vigoare (Art. 37 si 92 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001), persoanele imputernicite sa reprezinte interesele unitatilor administrativ-teritoriale in asemenea asociatii sunt desemnate prin hotarare a consiliului local, respectiv a consiliului judetean, in conditiile respectarii regimului incompatibilitatilor si al conflictului de interese prevazut de Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
“Consideram ca adoptarea acestui act normativ nu este oportuna, deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara amintite nu se justifica in mod obiectiv. Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor”, se arata in cererea de reexaminare semnata de presedinte.
In cerere se mentioneaza ca, “practic, ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii”.
“Consideram ca o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii”, precizeaza seful statului in cererea de reexaminare.
Traian Basescu mai arata ca, in contextul necesitatii combaterii coruptiei si asigurarii transparentei si a integritatii in sectorul public, se impune mentinerea acestei incompatibilitati intre calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice, pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale.
“Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese”, se mai arata in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.
Presedintele mai afirma ca este necesar sa se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative in materie si adecvat asigurarii integritatii in sectorul public.
“Astfel, trebuie evitate de catre legiuitor paralelismele legislative, cerinta impusa de normele de tehnica legislativa prevazute de Legea nr. 24/2000 si de jurisprudenta Curtii Constitutionale. Avem in vedere faptul ca, prin legea aflata la promulgare, se modifica Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, insa nu se face nicio trimitere la actul normativ ale carui dispozitii sunt afectate, respectiv prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Apreciem ca aceasta modalitate de reglementare este de natura sa creeze instabilitate legislativa si texte de lege echivoce”, se arata in cererea de reexaminare.
Seful statului arata in finalul documentului ca, luand in considerare competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, solicita reexaminarea legii trimisa la promulgare, in sensul respingerii sale.
Inaintea Consiliului European de la finalul lunii iunie, presedintele Traian Basescu declara ca va ridica, din nou, problema accesului Romaniei la Schengen, bazandu-se pe raportul MCV, dar a precizat ca legea adoptata in Parlament privind scoaterea din atributiunile ANI a conflictului de interese la nivelul administratiei locale nu ajuta.
Presedintele a explicat ca argumentele de sustinere a inceperii procesului de intrare in Schengen „deriva exact din raportul MCV care arata buna functionare a justitiei in ansamblu prin modul cum este apreciata activitatea DNA, ANI, ICCJ”.
„In ceea ce ne priveste, consideram ca procesul trebuie sa inceapa – procesul de intrare a Romaniei in Spatiul Schengen – chiar daca in raportul MCV sunt si suficiente elemente care se constituie in zona de critica, dar in mod deosebit la adresa clasei politice, a Parlamentului”, a afirmat Traian Basescu.
„Sigur, ultima lege votata in Parlament care scoate in afara controlului si atributiunilor ANI conflictul de interese la nivelul administratiilor locale nu e de natura sa ne ajute, dar oricum eu am obligatia sa ridic aceasta problema si sa sustin necesitatea inceperii procesului de aderare la Spatiul Schengen„, a mai spus Traian Basescu.
Camera Deputatilor a adoptat, in 24 iunie, un proiect care prevede ca primarii sau presedintii de CJ sa fie reprezentantii comunitatilor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, deputatul PDL Tinel Gheorghe aratand ca puterea incearca sa-i scape de justitie pe incompatibili.
Sursa: Mediafax