Primarii si presedintii CJ vor putea fi reprezentanti in adunarile generale ale asociatiilor cu activitatea in serviciile de utilitati publice, a decis Camera Deputatilor respingand, cererea de reexaminare a presedintelui la legea serviciilor comunitare si mentinand forma initiala a legii. Raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost adoptat cu 224 voturi pentru, 88 abtineri si 3 impotriva.
Legea serviciilor comunitare de utilitati publice care prevedea si faptul ca primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respective municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice a fost adoptata in iunie 2014, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o pentru reexaminare in Parlament.
Cererea de reexaminare preciza ca aceasta lege nu este oportuna, deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv, intrucat solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor, “Ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii”, se mentioneaza in cererea de reexaminare a legii.
In cererea de reexaminare se apreciaza ca se impune mentinerea incompatibilitatii intre calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice, pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale.
Deputatii au respins cererea de reexaminare a legii si si-au mentinut punctul de vedere adoptat anterior. Astfel, primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respective municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice.
Totodata, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei. Reprezentantii PSD si ai UDMR au spus ca sustin prima varianta a legii si sunt impotriva cererii de reexaminare, in timp ce PNL s-a abtinut. Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a aratat ca el a initiat acest proiect care a avut „un traseu sinusuos”.
„Cine sa reprezinte mai bine comunitatea decat cei alesi din patru in patru ani?”, a intrebat retoric Neacsu, adaugand ca nu trebuie sa se mai intample ca primarii sa fie trimisi in judecata pe motiv de incompatibilitate in acest caz.
Deputatul UDMR Antal Isvan a spus ca sunt foarte multi alesi care sunt „hartuiti pe nedrept” pe motiv de incompatibiliate si trebuie stabilit clar ce inseamna aceasta reprezentare pentru ca nicio institutie sa nu mai interpreteze. „In lipsa unor prevederi clare, ANI a interpretat abuziv”, a adaugat deputatul UDMR. Camera Deputatilor este for decizional.
Sursa: Mediafax