Vezi VIDEO
Decizie mai mult decat controversata a Consiliului Judetean Maramures, care a aprobat mutarea Ansamblului Transilvania in cladirea Cinematografului Dacia din Baia Mare desi aceasta nici macar nu se afla in patrimoniul administratiei publice, ci a Regiei Autonome Romania Film. Hotararea a fost aprobata de consilierii judeteni fara vreo discutie privind legalitatea ei, dar secretarul Consiliului Judetean, Dumitru Dumuta, a spus ca e vorba doar de o intentie. Conducerea Romania Film a precizat insa ca acest lucru ar fi ilegal, cinematograful Dacia fiind in continuare in proprietatea regiei.
Inainte ca guvernul sa adopte o hotarare de schimbare a proprietarului cladirii in care functioneaza Cinema Dacia, Consiliul Judetean Maramures a aprobat deja instrainarea lui. Alesii au votat acceptarea trecerii imobilului din domeniul privat al statului si din administrarea Regiei Autonome de distributie si exploatare a filmelor Romania Film in domeniul privat al judetului Maramures si in administrarea Ansamblului Folcloric National ”Transilvania” Baia Mare de parca ar fi fost un bun propriu.
Sefii de la Romania Film, regia in administrarea careia se afla Cinematograful Dacia nu stie nimic despre aceasta hotarare, pe care o apreciaza ca ilegala. „Poate sa functioneze ansamblul acela daca se asociaza cu noi sau daca se intampla ceva. Nu stiu cum poate sa decida cineva asupra unui cinematograf pe care nu il are in proprietate inca”, a aratat Elena Incrosnatu, director adjunct al Romania Film.
Reprezentantii Consiliului Judetean au afirmat insa ca hotararea reprezinta doar o intentie a autoritatilor maramuresene de a-si trece in patrimoniu cinematograful. ”In baza acestei hotarari, vom cere guvernului sa ne aprobe trecerea in proprietate a cinematografului. Se va face o adresa la Ministerul Culturii, la care se va anexa hotararea, pentru ca ministerul are in subordine regia de film”, a explicat secretarul Consiliului Judetean Maramures, Dumitru Dumuta.
Demersuri de a obtine Cinema Dacia a facut insa si municipalitatea, care, pentru scurta vreme, a fost proprietara imobilului, dupa ce Ministerul Culturii a emis o hotararea in care a acceptat trecerea salilor de cinema din tara in administrare locala, iar ulterior s-a aprobat si o lege in acest sens care impunea insa mentinerea activitatii timp de 15 ani. Actul a fost contestat in instanta de reprezentantii Romania Film, iar cladirile s-au reintors in patrimoniul regiei de stat.
Consiliul Local Baia Mare nu a renuntat la ideea de a obtine cladirea din centrul orasului si alesii chiar au precizat ca sala este potrivita pentru spectacolele pe care le gazduieste municipiul, mai ales ca o alta sala nu exista. Prin urmare, se prefigureaza o batalie intre CJ si CL pentru imobil, iar graba cu care s-a aprobat hotararea de catre consilierii judeteni ar fi in acest caz explicabila.
In mijlocul disputei a cazut Ansamblul Transilvania, care se afla in cautarea unui sediu de mai multi ani. In conditiile date, avand o justificare, CJ a introdus pe ordinea de zi a ultimei sedinte a forului administrativ hotararea. „Nu avem inca un sediu al nostru, lucru care ne impiedica in a ne desfasura activitatea in conditii minime macar. Pentru noi obtinerea unui sediu ar fi extraordinar, dar avem foarte mult de lucru, sunt de urmat niste proceduri”, a declarat Iuliana Dancus, directorul Ansamblului Transilvania.
Situatia juridica a cinematografului Dacia din Baia Mare este, in conditiile date, total neclara, pentru ca imobilul este revendicat nu doar de proprietarii de drept, regia Romania Film, ci si de Consiliul Judetean Maramures si Consiliul Local Baia Mare.
Sursa: Andrei Gherghel