Instanta suprema a decis, joi, arestarea preventiva a fostului ministru al Finantelor Darius Valcov, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis astfel contestatia procurorilor DNA la decizia din 26 martie prin care s-a decis cerecetarea lui Valcov in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.
Judecatorii au decis ca Valcov sa fie arestat preventiv 23 de zile, intre 2 si 24 aprilie.
Instanta suprema a judecat miercuri cererea DNA de arestare preventiva a fostului ministru al Finantelor Darius Valcov, iar joi a fost anuntata decizia judecatorilor, aceasta fiind definitiva.
Fostul ministru al Finantelor a fost arestat la domiciliu din 26 martie, dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva a lui Valcov.
Anterior, Darius Valcov a stat 24 de ore in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut de catre procurorii DNA, in urma avizului dat de Senat in 25 martie, pentru retinerea si arestarea sa.
Plenul Senatului a aprobat miercuri si cea de-a doua cerere a DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov fiind inregistrate 106 optiuni „pentru” si 29 „impotriva”.
DNA a cerut Senatului in 24 martie noul aviz pentru arestarea lui Valcov, acesta fiind suspectat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi. Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil, marti, aceasta noua cerere a DNA.
Darius Valcov, care marti a fost la DNA pentru a da noi declaratii in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, le-a propus procurorilor sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei sale, insa a fost refuzat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din randul anchetatorilor.
Procurorul de caz nu a considerat ca in cazul lui Darius Valcov poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia in cursul urmaririi penale, dupa inceperea actiunii penale, inculpatul si procurorul pot incheia un acord, ca urmare a recunoasterii vinovatiei de catre inculpat.
Sursa: Mediafax