Fostul ministru Elena Udrea va fi eliberata joi din Penitenciarul Targsor si plasata in arest la domiciliu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv, joi, inlocuirea masurii arestului preventiv, in dosarul „Gala Bute”.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mai dispus inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu si in cazul fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si a lui Tudor Breazu.
„Admite contestatiile formulate de inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor impotriva incheierii din 23 aprilie 2015, pronuntata in dosarul nr. 1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala. In baza art. 348 din Codul de procedura penala coroborat cu art. 207 din Codul de procedura penala cu referire la art. 242 alin. 2 raportat la art. 218 din Codul de procedura penala, inlocuieste masura arestului preventiv a inculpatilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor cu masura arestului la domiciliu, judecatorul de camera preliminara, din oficiu, urmand sa verifice periodic, dar nu mai tarziu de 30 de zile, daca subzista temeiurile masurii preventive a arestului la domiciliu”, se arata in decizia ICCJ.
Instanta a dispus punerea in libertate de indata a lui Udrea, Obreja si Breazu, daca nu sunt retinuti sau arestati in alta cauza, acestia urmand sa fie plasati in arest la domiciliu la locuintele lor din Bucuresti. Elena Udrea era arestata preventiv, in dosarul „Gala Bute”, din 25 februarie, Rudel Obreja a stat in arest din 5 februarie, iar Tudor Breazu din 8 februarie.
Decizia este definitiva si urmeaza sa fie comunicata unitatilor de detentie in care se afla cei trei, respectiv Penitenciarul Targsor pentru Elena Udrea, Penitenciarul Rahova pentru Rudel Obreja si Arestul Sectiei 19 Politiei pentru Tudor Breazu.
Pe durata arestului la domiciliu, Udrea, Oreja si Breazu trebuie sa nu paraseasca imobilul unde locuiesc fara permisiunea instantei, sa se prezinte in fata organelor judiciare ori de cate ori sunt chemati, sa nu comunice cu ceilalti coinculpati si cu martorii din dosarul „Gala Bute”.
De asemenea, acestia sunt obligati sa informeze unitatea de politie care ii va lua in supraveghere si instanta, in situatia in care parasesc imobilele in care stau in arest la domiciliu, pe o durata de timp strict necesara, in cazuri urgente si pentru motive intemeiate.
Elena Udrea a fost transferata in 30 aprilie la Penitenciarul de la Targsor, judetul Prahova, din Arestul central al Politiei Capitalei, unde a fost incarcerata din 25 februarie.
Procurorii DNA au trimis dosarul „Gala Bute” in instanta in 21 aprilie, iar la primul termen, judecatorii ICCJ au mentinut masura arestului preventiv pentru Udrea, Obreja si Breazu. Decizia a fost contestata, iar joi, un alt complet de la ICCJ a decis definitiv plasarea lor in arest la domiciliu.
Fostul ministru Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului Gala Bute de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.
Alaturi de Udrea, au fost trimisi in judecata fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.
Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.
Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.
In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.
Dupa trimiterea in judecata a dosarului, procurorii au dispus sa continue cercetarile fata de Elena Udrea pentru infractiunea de spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.
Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul „Microsoft”, cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”.
Sursa: Mediafax