Beneficiile sociale platite necuvenit, care in prezent totalizeaza 30,75 milioane de lei, vor fi recuperate fara ca sumelor respective sa li se aplice dobanzi si penalitati sau majorari de intarziere, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de joi, 26 iunie.
Ordonanta reglementeaza unele masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, stabilind sa fie recuperate doar sumele ce reprezinta beneficii de asistenta sociala platite necuvenit, fara a le fi aplicate dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere.
La nivelul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala se inregistreaza 39.641 de beneficiari de drepturi de asistenta sociala care au primit unele sume necuvenite ce totalizeaza 30,75 milioane lei, pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, cele mai multe fiind inregistrate la indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv 16,4 milioane lei, si 11,4 milioane lei la ajutorul social si alocatia pentru sustinerea familiei.
Pentru indemnizatia de crestere a copilului, principala cauza a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regula din diverse forme de colaborare cu firme de asigurari sau de distributie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de pana in 100 lei, iar in cazul ajutorului social si a alocatiei pentru sustinerea familiei cele mai multe sume de recuperat se inregistreaza din cauza platii subventiilor pentru agricultura in perioada in care persoanele/familiile sunt beneficiare ale drepturilor mentionate.
Pentru suma de 30,75 milioane de lei primita necuvenit, totalul dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru anul 2014 se ridica la 5,8 milioane lei. Astfel, vor fi scutite de dobanzi si penalitati, in cazul in care au fost acordate nelegal, ajutorul social acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia de stat pentru copii, drepturile acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, drepturile acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, alocatia lunara de plasament, ajutorul pentru incalzirea locuintei, indemnizatia lunara de hrana acordata in baza Legii nr. 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave, drepturile persoanelor cu dizabilitati acordate in baza art. 58 din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ajutorul lunar nerambursabil acordat in baza Legii nr.122/2006 privind azilul in Romania si subventiile acordate in conditiile Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.
Sursa: Mediafax