O sentinta a Curtii Supreme de Justitie a Germaniei, prin care un barbat a fost obligat sa achite 9.000 de euro in contul unei datorii locative a tatalui sau decedat cu doi ani in urma, dar cu care nu mai avea nicio legatura de 40 de ani, a starnit joi in presa germana o vie dezbatere despre responsabilitatile reciproce pe care parintii si copiii le au in aceasta tara, consemneaza agentia EFE. ‘Ce trebuie si ce nu trebuie copiii sa plateasca? Dar si pentru cat timp trebuie parintii sa plateasca pentru copii?’ se intreaba cotidianul Bild.
Hotararea justitiei germane completeaza legislatia si jurisprudenta germana care obliga parintii sa suporte cheltuielile copiilor pana la varsta de 25 de ani, daca acestia isi continua studiile sau urmeaza o forma de pregatire profesionala. Exista si tabele cu formule de calcul ce ajuta judecatorii sa stabileasca sumele ce trebuie platite.
Pe de alta parte, si copiii sunt obligati sa-si sprijine financiar parintii in cazul in care acestia nu pot beneficia de asistenta sociala. Astfel, daca pensia ori averea parintilor nu sunt suficiente pentru achitarea unor cheltuieli, precum cele cu asistenta medicala, atunci copiii trebuie sa contribuie si ei in masura posibilitatilor.
Copii pot fi scutiti de aceasta obligatie doar daca fac dovada faptului ca parintii lor au trait intr-un lux exagerat, risipind banii ,si ca nu i-au sprijinit financiar in perioada studiilor.
Sursa: Agerpres