Vezi VIDEO
Invatatorul sau dirigintele copilului cu parinti plecati la munca in strainatate are obligatia de a solicita sprijinul consilierilor scolari din cadrul centrului judetean de resurse si asistenta educationala in cazul in care, in termen de trei luni de la inscrierea la scoala, situatia scolara si integrarea in mediul scolar nu se imbunatatesc.
Acest aspect a fost completat in legea care prevede procedurile de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copiilor care au cel putin un parinte plecat in strainatate. Reglementarea a fost aprobata de catre Guvernul Romaniei in cursul acestei saptamani.
Potrivit ultimelor statistici intocmite, in judetul Maramures cel putin 3.000 de copii au unul dintre parinti plecati in strainatate la munca. Dintre acestia, 400 de elevi au cerut, in cursul anului trecut, consiliere in cadrul cabinetelor scolare.
“Practica noastra educationala in viata de zi cu zi, praxisul educational, aproape obliga relatia de colaborare intre cadrul didactic, profesorul diriginte si consilierul scolar. Consilierul scolar, alaturi de toate celelalte cadre didactice, se ocupa indeaproape de acesti copii cu parinti plecati in strainatate. A devenit aproape permanenta relatia de colaborare intre cadrul didactic care se confrunta cu astfel de probleme in unitatea de invatamant si consilierul scolar, care este o persoana resursa, am spune noi”, a declarat Cristina Ambrus, consilier psihologic in cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Maramures.
Potrivit psihologilor, impactul emotional al unui copil care are unul dintre parinti plecati in strainatate este foarte nuantat si difera de la caz la caz. Mai mult, copiii de varsta mici sunt afectati mai mult, in timp ce adolescentii ajung sa se supraresponsabilizeze.
“Copiii mici par a fi mult mai afectati de plecarea parintilor in strainatate. Aceasta depinde insa si foarte mult de relatia de atasament pe care au creat-o cu unul dintre parinti sau cu persoanele in grija carora raman. Spre exemplu, adolescentii au tendinda de a se supraresponsabiliza, adica preiau foarte multe din sarcinile si responsabilitatile pe care rolul de parinte le presupune. Au grija de casa, de fratii si surorile mai mici si chiar si de intretinerea locuintei”, a declarat Cristina Ambrus.
Potrivit unor studii, copiii cu parinti plecati in strainatate au tendinta sa fie mai putin afectati emotional daca plecarea parintilor este motivata cu argumente solide. De asemenea, si mentinerea frecventa a contactului prin mijloacele moderne de comunicare duc la o inchegare a relatiei dintre copil si parinte, chiar daca pe cei doi ii despart mii de kilometri.
Sursa: Simona Vasiac