Curtea Constitutionala a hotarat astazi ca Legea Educatiei contravine Constitutiei. Decizia a fost luata la sesizarea facuta de reprezentanti ai Partidul National Liberal. Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament pe aceasta lege in 15 septembrie. Unul dintre aspectele atacate de Curte a fost cel referitor la politizarea posturilor de director si director adjunct (art. 250 si art. 331).
Deputatul liberal Ciprian Dobre a declarat pentru Hotnews ca Legea Educatiei incalca Constitutia, facand apoi o trecere in revista a principalelor puncte considerate neconstitutionale.
Primul aspect de neconstitutionalitate se refera la cel conform caruia directorii sau directorii adjuncti nu au voie, prin lege, sa fie membri ai unui partid politic, deputatul liberal mentionand ca in felul acesta „s-ar excede articolul 40, alineatul 3 din Constitutie, care arata ca nu pot face parte din partide politice doar judecatorii, avocatii, magistratii, membri activi ai armatei, politisti si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica”.
Lucrul remarcat de liberal este si solutionarea intr-un mod aberant a starii de incompatibilitate, adica acelora care ocupa aceste posturi – directorii sau directorii adjuncti – si care sunt in stare de incompatibilitate li se desface contractul de munca pe motive disciplinare.
„Incompatibilitatea se soluţionează prin intermediul dreptului muncii. (…) Directorii şi directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant nu au contract de munca, ci contract de management“, a spus liberalul Ciprian Dobre.
Alte elemente reclamate de liberali sunt cele referitoare la posibilitatea absolventilor de liceu care studiaza in institutii de stat de a da examenul de bacalaureat gratuit doar de doua ori, fara a se preciza de cate ori pot sa faca acest lucru cei care au absolvit intr-un liceu privat, fapt considerat discriminatoriu.
Un alt punct contestat din lege este cel referitor la acordarea a 500 euro la nastere, pentru fiecare cetatean roman, lucru care i-ar discrimina pe cei nascuti inainte de aparitia acestui act normativ.
Sursa: C.T.