Liderii europeni, care se reunesc joi intr-un summit extraordinar la Bruxelles dupa ce sute de imigranti ilegali au murit inecati in Mediterana, urmeaza sa se pronunte asupra unei operatiuni militare impotriva traficantilor, potrivit unui proiect de declaratie, relateaza AFP in pagina electronica.
Este necesar „sa se intreprinda eforturi sistematice in vederea identificarii, capturarii si distrugerii ambarcatiunilor inainte sa fie utilizate de catre traficantii” de imigranti ilegali, se arata in document, pe care AFP precizeaza ca l-a putut consulta miercuri.
Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini „este invitata sa inceapa imediat pregatiri in vederea unei posibile operatiuni de Securitate si Apararare in acest scop, in acord cu legislatia internationala”.
Primele consultari cu privire la aceasta propunere releva „o vointa politica in vederea lansarii acestui semnal puternic”, a declarat pentru AFP o sursa apropiata dosarului.
„Nu putem fi considerati seriosi daca nu luam in considerare cererea lui Matteo Renzi”, a declarat un oficial european de rang inalt. Seful Guvernului italian a cerut sa fie examinata posibilitatea efectuarii unor „interventii tintite” impotriva traficantilor de persoane din Libia, care a devenit o tara de imbarcare a imigrantilor ilegali sau unor candidati la azil aflati in drum catre Italia si Malta.
In cazul in care este acceptata, organizarea acestei operatiuni militare europene va reprezenta o premiera in lupta impotriva imigratiei clandestine.
„Punerea ei in aplicare va lua timp”, au avertizat diplomati insarcinati cu dosarul. „Va fi necesar sa se pregateasca panuri operationale, apoi sa se mobilizeze mijloace militare”, potrivit acestor surse.
Operatiunea Atalante, misiunea militara UE impotriva pirateriei in largul coastelor Somaliei, a fost lansata in 2008, insa primele actiuni impotriva ambarcatiunilor piratilor au fost efectuate in 2011-2012, a subliniat eurodeputatul francez Arnaud Danjean.
„Pentru a distruge ambarcatiuni in Libia, este necesar un mandat judiciar” din partea ONU, a subliniat el. „Posibilitatea de a actiona pe uscat in Somalia, acordata fortei navale Atalante, nu a fost utilizata aproape deloc, pentru ca nu este simplu”, a insistat el.
Planul prezentat liderilor europeni prevede, de asemenea, masuri in vederea unor interventii in timpul traversarii Mediteranei de catre ambarcatiuni cu imigranti ilegali.
Acesta propune „dublarea” de la trei la sase milioane de euro a bugetului lunar alocat FRONTEX, agentia UE pentru securitate si frontiere externe, in vederea consolidarii mijloacelor alocate misiunilor maritime Triton in Italia si Poseidon in Grecia, cu scopul de a le permite sa-si intensifice operatiunile de supraveghere si salvare.
A treia dimensiune a planului vizeaza gazduirea imigrantilor ilegali si refugiatilor. Planul propune statelor membre sa gazduasca „cel putin 5.000 de persoane care au obtinut statutul de refugiat”, in cadrul unui proiect de reinstalare.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a comparat miercuri faptul ca tara sa gazduieste aproximativ doua milioane de refugiati din Siria cu abordarea UE de a „lasa ambarcatiunile (cu imigranti ilegali) sa se scufunde si sa moara”.
El a facut aceste comentarii in contextul in care o ambarcatiune de doar 20 de metri lungime, cu aproximativ 800 de imigranti ilegali la bord, s-a scufundat in largul Libiei, in weekend, dupa ce s-a lovit de un cargo portughez care-i raspundea semnalului de ajutor. Numarul exact al victimelor ar putea sa nu fie cunoscut niciodata, in contextul in care ambarcatiunea s-a scufundat intr-una dintre cele mai adanci zone ale Mediteranei.
Alti 1.106 imigranti ilegali au fost adusi pe tarmurile italiene miercuri, dupa ce au fost salvati de pe mare de catre Paza de Coasta italiana. Astfel, numarul total al imigrantilor ilegali aflati in centre de primire in Italia la 70.507 oameni, a anuntat Ministerul italian de Interne.
– Comercianti de sclavi
Premierul britanic David Cameron este pregatit sa ofere serviciile navelor de razboi ale Marinei Regale, care ar putea sa incerce sa impiedice plecarea din Libia a ambarcatiunilor cu imigranti.
Insa unii experti pun la indoiala faptul ca o asemenea actiune, dupa modelul in care Australia abordeaza criza imigrantilor, poate fi efectuata fara mandat ONU.
„Astazi stim ca faptul ca nu exista o opertiune de salvare nu a redus, ci mai degraba a crescut numarul persoanelor care incearca sa traverseze Mediterana”, a declarat miercuri Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati Antonio Guterres.
Duminica a avut loc cel mai mare dezastru dintr-o serie de accidente pe Mediterana, in urma carora, de la inceputul anului, au murit peste 1.750 de persoane – de 30 de ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut – si aproape 5.000 de la inceputul lui 2014.
In acest ritm, 30.000 de oameni ar putea muri pe mare anul acesta, iar Italia s-ar putea confrunta cu sosirea pe tarmurile sale a 200.000 de imigranti ilegali, potrivit unor estimari prezentate de organizatii de caritate.
Sursa: Mediafax