Marian Sarbu a demisionat, incepand cu data de 18 iulie, din functia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si membru executiv al Consiliului ASF, precizeaza un comunicat al ASF.
“Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de demisia domnului Marian Sarbu din functia de Prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sarbu a notificat Parlamentul Romaniei (conducerea Camerei Deputatilor si Senatului) in privinta demisiei incepand cu data de 18 iulie 2014. Demisia a fost transmisa si Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, prin decizia Presedintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat incetarea mandatului de membru executiv si Prim-vicepresedinte al ASF al domnului Marian Sarbu, incepand cu data de 18 iulie 2014”, se spune in comunicat.
Potrivit ASF, demisia lui Marian Sarbu are in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 389 din 2 iulie 2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepresedintelui ASF. Pe 2 iulie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca hotararea Parlamentului privind numirea lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala.
Experienta profesionala a lui Marian Sarbu ca ordonator principal de credite nu are relevanta pentru numirea acestuia ca membru in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a considerat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). “Trecand la analiza documentelor depuse la dosar, Curtea retine ca atributiile functiilor, respectiv demnitatilor detinute de Marian Sarbu sunt, cu precadere, cele de ordonator principal de credite in intelesul dispozitiilor art.20 alin.(2) din Legea 500/2002 privind finantele publice, potrivit carora “Ordonatorii principali de credite sunt ministrii, conducatorii celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, conducatorii altor autoritati publice si conducatorii institutiilor publice autonome.” Insa experienta profesionala a lui Marian Sarbu ca ordonator principal de credite nu se circumscrie conditiilor prevazute de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012, astfel ca nu are relevanta pentru numirea acestuia ca membru in Consiliul ASF”, se arata in motivare.
Curtea a precizat ca aceste dispozitii legale impun, insa, o conditie cu caracter obiectiv, obligatoriu sa fie indeplinita, anume o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani, prin indicarea expresa a domeniilor financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare. “In aceste conditii si vazand din documentele depuse la dosar ca Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani, Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului ASF. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire”, au apreciat judecatorii.
Curtea a constatat ca, reglementand conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii Consiliului ASF, art.9 din OUG 93/2012 se refera la experienta profesionala in doua texte distincte, dupa cum urmeaza: sa aiba pregatire profesionala si o experienta profesionala corespunzatoare in domenii in care ASF are competente si, respectiv, sa aiba o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.
Sursa: Agerpres