Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis miercuri ca un medic angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public, in consecinta el poate fi inculpat pentru savarsirea infractiunilor de coruptie. Instanta suprema a dat aceasta decizie, dupa ce a fost sesizata de Curtea de Apel Targu Mures pentru rezolvarea unei probleme de drept intr-un dosar penal, in care un medic chirurg a fost trimis in judecata pentru luare de mita.
Avocatii medicului au cerut ca judecatorii de la ICCJ sa pronunte o hotarare prealabila in vederea rezolvarii de principiu a modalitatii de interpretare a dispozitiilor art. 175 din Codul penal, respectiv daca medicul chirurg angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, trimis in judecata sub acuzatia savarsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de dispozitiile art. 289 alin.1 din Codul penal, se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 lit. c din Codul penal sau in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 alin. 2 din Codul penal.
In timpul procesului de la Curtea de Apel Targu Mures, reprezentantul Parchetului a sustinut ca medicul, care are statutul de angajat, se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 alin. 1 lit.c din Codul Penal si va raspunde pentru savarsirea infractiunilor de coruptie, in vreme ce art. 175 alin. 2 din Codul Penal se refera la persoane care desfasoara profesiuni liberale in mod independent.
ICCJ a admis sesizarea Curtii de Apel Targu Mures si a stabilit ca „medicul angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal”.
Potrivit art. 175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, „Functionarul public exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura”.
Decizia este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
In luna ianuarie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat ca fiind neconstitutionala Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative (actualul Codul penal si noul Cod penal).
Prin acea lege, din categoria functionarilor publici si a functionarilor erau inlaturati presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantate de la bugetul de stat.
De asemenea, CCR a admis ca fiind neconstitutional si articolul unic din Legea pentru modificarea art.253 indice 1 din Codul penal, care inlatura functionarii publici din sfera subiectilor activi a infractiunii de conflict de interese si care excepta din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea si semnarea actelor administrative, precum si cele care privesc creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara si profesionala.
Sursa: Agerpres