Modificarea sistemului Timpului Universal, stabilit in urma cu 40 de ani pentru sincronizarea orei atomice cu ora solara, a fost amanata pe termen nelimitat, Adunarea Radiocomunicatiilor, organizata de UIT (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor) si intrunita joi la Geneva, nereusind sa ajunga la un consens, relateaza AFP.
„Dosarul va fi retransmis grupului de lucru pentru clarificarea anumitor intrebari puse de mai multe state membre”, a declarat presedintele Adunarii, Alan Jamieson, dupa trei ore de dezbateri.
Modificarea, ceruta de SUA, Franta si Japonia, dar careia i s-au opus ferm Marea Britanie, Germania, China si Canada, a facut obiect de studiu din partea unui grup de lucru in ultimii 10 ani.
Sistemul temporal actual a fost definit in anul 1972, odata cu adoptarea „Timpului Universal Coordonat” (TUC), adica ora data de ceasurile atomice, fata de care se adauga ori se scade din cand in cand o secunda, denumita „secunda intercalata”, pentru ca ora atomica sa ramana coordonata cu ora solara.
incepand din 1972, 24 de secunde intercalate au fost adaugate la TUC, pentru eliminarea decalajului intre ora atomica, intotdeauna regulata, si ora terestra, care poate varia in functie de elemente precum mareele sau cutremurele.
Eliminarea secundei intercalate ar simplifica munca informaticienilor, insa ar duce la o „distorsiune de 15 secunde la fiecare 100 de ani” intre ora atomica si ora solara.
Sursa: Agerpres