Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat razboi serviciilor de turism all-inclusive, chiar daca aduc economiei elene venituri anuale de 2 miliarde de euro, cu intentia ca prin masuri fiscale si legislative sa descurajeze acest sistem pentru a facilita revenirea la turismul traditional.
Tsipras, liderul partidului de extema stanga Syriza care a castigat alegerile de duminica din Grecia, considera ca serviciile all-inclusive indeparteaza turistii de economia locala, tinandu-i in incinta hotelurilor si departe de micile afaceri, relateaza Daily Mail. Din acest motiv, premierul a promis sa reduca acest tip de turism de masa in Grecia, care s-a dezvoltat in ultimele cateva decenii.
Guvernul ar putea interzice vanzarea de terenuri aflate in proprietatea statului catre dezvoltatorii de mega-complexuri turistice si ar putea modifica legislatia privind taxa pe valoare adaugata, urmand ca actualele centre de vacanta sa suporte taxe mai ridicate.
„Nu dorim sa continuam cu actualul model de exploatare intensiva a turismului”, a spus Tsipras.
Noul regim guvernamental nu vrea sa interzica total sistemul all-inclusive, ci sa incurajeze modelul vacantelor traditionale, in care vizitatorii folosesc barurile traditionale, restaurantele si atractiile locale. „Opinia noastra, ca si a industriei turismului, este ca sistemul all-inclusive nu este cel mai bun lucru”, a declarat Michalis Kritsotakis, parlamentar al Syriza responsabil cu politica in domeniul turismului. In Grecia continentala si insulara exista sute de hoteluri all-inclusive, in statiuni precum Agios Nikolaos din Creta si Kardamena in Kos.
Serviciile all-inclusive sunt populare pentru familiile cu un buget limitat care stiu ca odata ce platesc biletele nu mai suporta cheltuieli suplimentare pentru masa, bauturi si distractie. Acest sistem este insa un dezastru pentru comerciantii locali si proprietarii de restaurante, pentru ca turistii nu mai ies din incinta hotelurilor.
Touroperatorii britanici au incheiat contracte pe termen lung cu hotelurile all-inclusive din Grecia, ceea ce face improbabil ca modificarile fiscale sa afecteze turistii in acest an.
„Schimbarea guvernului nu are impact asupra operatiunilor din Grecia. Ca touroperator, suntem acolo sa sprijinim clientii, care pot sa isi rezerve vacantele fara grija”, potrivit unui comunicat al companiei Thomas Cook. Asociatia agentiilor britanice de turism a avertizat insa ca modificarile de taxe ar creste costul vacantelor.
„Guvernul elen trebuie sa ia in considerare costul oricaror restrictii. Popularitatea vacantelor all-inclusive continua sa creasca, in special in cazul familiilor. Grecii trebuie sa tina cont ca ar putea pierde acest segment de piata in favoarea altor tari, precum Turcia si Egipt”, a declarat un purtator de cuvant al asociatiei. Acesta a adaugat ca chiar daca vacantele all-inclusive pot fi vazute ca o optiune controversata, existand opozanti si sustinatori, acestea pot fi o sursa vitala de locuri de munca pentru localnici, direct si indirect.
Andreas Andreadis, presedintele Confederatiei elene de turism, a avertizat ca majorarea taxelor in turism ar fi „ca o sinucidere” pentru Grecia. Anul trecut, vacantele all-inclusive au insemnat 1,5 miliarde de lire sterline (2 miliarde euro) in veniturile totale ale sectorului de turism, estimate la 12 miliarde de lire (16,1 miliarde euro).
Organizatia Nationala pentru Turism din Grecia si-a exprimat speranta ca noul guvern va actiona responsabil. „Toata lumea este constienta de importanta rolului jucat de turism in economia Greciei si toate guvernele elene au abordat cu respect politicile din turism, ceea ce asteptam si de la noul guvern”, a declarat Christina Kalogera, director al organizatiei pentru Marea Britanie.
Un purtator de cuvant al guvernului de la Atena, Danai Badogianni, a declarat ca planul Ministerului Turismului pentru pachetele de vacante all inclusive vor fi anuntate in urmatoarele zile.
Sursa: Mediafax