Presedintele american Barack Obama a apreciat miercuri, 16 iulie, ca negocierile cu Iranul asupra programului nuclear al acestei tari au trasat „perspective credibile” si ca intentioneaza sa le prelungeasca dincolo de termenul-limita de 20 iulie, in vederea ajungerii la un acord definitiv.
„Echipa noastra isi va continua discutiile cu Iranul si partenerii nostri, in timp ce noi vom stabili daca este necesara o perioada de timp suplimentara in vederea prelungirii negocierilor”, a declarat Obama intr-un discurs sustinut la Casa Alba.
Presedintele american a anuntat ca se afla in contact cu congresmeni – dintre care unii sunt foarte reticenti fata de ideea unui acord cu Republica islamica -, in timp ce la Viena se desfasoara negocieri intre Teheran si reprezentantii Grupului 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) in vederea ajungerii la un acord definitiv.
„Este clar ca s-au obtinut progrese veritabile in numeroase domenii si ca avem in fata noastra perspective credibile. Dar, in contextul in care se apropie data-limita prevazuta in acordul interimar (duminica), intre comunitatea internationala si Iran persista diferende. Mai avem de lucru”, a apreciat Obama.
Secretarul de Stat John Kerry, care a revenit miercuri de la Viena, i-a prezentat stadiul negocierilor, la care participa ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.
La Viena, un membru al delegatiei iraniene a declarat pentru agentia oficiala Irna, sub protectia anonimatului, ca negocierile „vor fi prelungite timp de cateva luni, o perioada in care se va lucra asupra proiectului unui acord definitiv„.
Dar, potrivit acestei surse, ideea unei prelungiri nu a fost validata inca.
Casa Alba a refuzat, anterior, sa comenteze informatii potrivit carora aceasta prelungire ar fi fost deja aprobata.
Acordul premergator incheiat in noiembrie a permis o blocare a programului iranian in schimbul unei anulari limitate a unor sanctiuni.
Grupul 5+1 si Teheranul intentioneaza sa ajunga la un consens asupra unui acord definitiv care sa permita eliminarea acestor sanctiuni care sufoca economia tarii.
Principalul punct de disensiune in negocieri vizeaza capacitatea de imbogatire a uraniului reclamata de catre Iran.
Imbogatit la un nivel ridicat, uraniul poate sa fie utilizat in producerea bombei atomice.
Imbogatit la un nivel slab, el este utilizat pe post de combustibil nuclear in producerea energiei electrice.
Insa comunitatea internationala suspecteaza Teheranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica, iar Iranul da asigurari ca programul sau nuclear are scopuri strict civile.
Sursa: Mediafax