Presedintele parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, care detine si functia de presedinte interimar al Republicii Moldova, renunta sa candideze la functia de presedinte. Anuntul a fost facut astazi, 28 decembrie, intr-un briefing de presa.
Marian Lupu si-a motivat decizia prin faptul ca unii politicieni sustin ca responsabilitatea pentru nealegerea presedintelui va cadea asupra lui, daca va candida. El a precizat ca alegerile repetate pentru functia de presedinte vor avea loc la 15 ianuarie.
„Mai multi vad solutia intr-un candidat de compromis. Pornind de la declaratiile ca va fi identificat un asemenea candidat, nu ma voi inscrie in urmatorul tur”, a declarat Lupu. El a precizat ca formatiunea sa va ramane membru al Aliantei pentru Integrare Europeana.
Lupu a chemat partidele parlamentare sa dialogheze pentru identificarea unei candidaturi de compromis, pentru a asigura succesul alegerilor repetate care se vor desfasura la 15 ianuarie.
Marian Lupu si-a anuntat decizia dupa ce in ajun Alianta pentru Integrare Europeana a decis sa stabileasca un nou scrutin pentru data de 15 ianuarie. Conform acordului de constituire a AIE, Marian Lupu este candidatul acesteia la functia de presedinte.
Totusi, colegul sau de alianta, premierul Vlad Filat, a criticat de mai multe ori insistenta lui Marian Lupu de a candida pentru functia de presedinte, lasând sa se inteleaga ca tocmai din aceasta cauza nu este ales presedintele. Filat a declarat de mai multe ori ca, daca va candida si la noul scrutin, Marian Lupu va purta responsabilitatea pentru declansarea alegerilor anticipate.
Si opozitia comunista a anuntat ca nu va vota nici intr-un caz candidatura lui Marian Lupu, optând pentru identificarea unui candidat independent.
Pe de alta parte, decizia lui Lupu va afecta Partidul Liberal, deoarece acordul de constituire a AIE prevede ca, dupa ce Lupu va ajunge presedinte, liderul PL, Mihai Ghimpu va fi ales presedinte al parlamentului.
Marian Lupu a candidat de trei ori fara succes la functia de presedinte. De doua ori la sfârsitul anului 2009 si la 16 decembrie curent. De fiecare data insa a suferit un esec, candidatura sa nefiind sustinuta de comunisti. Dupa ultima tentativa esuata din 16 decembrie, parlamentul va organiza alegeri repetate, cel mai probabil, la 15 ianuarie. in caz de esec, legislativul va fi dizolvat si vor fi organizate din nou alegeri parlamentare anticipate.
Republica Moldova nu are un presedinte ales de mai bine de doi ani, timp in care doua parlamente au fost dizolvate si au fost organizate trei scrutine parlamentare. Politicienii de la Chisinau urmeaza, astfel, sa identifice un candidat comun pentru functia de presedinte, pentru a pune capat acestei crize politice.
Sursa: Agerpres