Curtea Constitutionala a decis ca sumele de bani acordate in 6 aprilie de Guvernul Ungureanu primariilor si consiliilor judetene nu trebuie rambursate la bugetul de stat, conform unei Ordonante de Urgenta emise de Guvernul Ponta, decat in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care in 8 mai nu au utilizat respectivele sume si nu au acumulat datorii sau nu au in derulare proiecte cu finantare externa nerambursabila la care sa achite cota parte.
“Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca dispozitiile art.V alin.(1) teza I din OUG nr.15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice, care au facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, sunt constitutionale in masura in care se aplica numai sumelor alocate prin HG nr.255/2012 si neutilizate de catre unitatile administrativ-teritoriale care nu au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si nu au avut in derulare cofinantari de proiecte cu finantare externa nerambursabila pana la data intrarii in vigoare a OUG nr.15/2012”, s-a precizat in solutia pronuntata de plenul Curtii Constitutionale.
In Maramures, 56 de primarii si Consiliul Judetean au primit din Fondul de rezerva bugetara peste 4 milioane de euro, bani pe care ii puteau utiliza pentru plata unor datorii sau pentru cofinantarea proiectelor europene. La data emiterii Ordonantei de Urgenta, in 8 mai, cea mai mare parte din sume era cheltuita.
De exemplu, in Farcasa s-au platit datorii de 560.000 de lei, in Targu Lapus din cei 750.000 de lei primiti, aproape 550.000 de lei au fost platiti ca si cofinantari la proiecte europene, iar 200.000 de lei au ramas in contul de la Trezorerie pentru alte cofinantari. In schimb, in Recea, desi cei 50.000 de lei primiti din rezerva bugetara au fost repartizati pentru plata unor datorii, banii au ramas necheltuiti, situatia fiind similara si in Viseu de Sus, unde se vor inapoia la bugetul de stat 24.000 de lei.
La momentul deciziei de alocare a banilor, presa a mentionat ca acesta ar fi un cadou electoral facut primarilor din partidele de la putere: PDL, UNPR si UDMR. In Maramures, mai putin de jumatate din primariile care au primit bani, 22, sunt conduse de primari PDL si una de primar UNPR, 28 au primari din USL, patru au primari autodeclarati independenti, iar una are primar PNTCD.
In privinta sumelor primite, insa, situatia se apropie de speculatia presei: din cei peste 4 milioane de euro (17.948.000 lei) alocati in Maramures, peste 2,3 milioane de euro (10.210.000 lei) au fost dirijati catre cele 23 de primarii ale puterii de atunci, iar 1,7 milioane de euro catre celelalte 33 de primarii din judet. Alte 20 de primarii din judet n-au primit niciun ban.
Sursa: Catalin Vischi