Un roman va primi de la stat peste 14.000 de euro despagubiri pentru ca a fost batut de politisti iar plangerea sa nu a fost investigata corespunzator, potrivit unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Reclamantul, Liviu Samachisa, este un cetatean americano-roman, nascut in 1956 si care locuieste la Falticeni.
El s-a plans ca a fost atacat de politisti, pe 31 iulie 2008, cand vizita un prieten la Galati. Cand s-a intors la masina sa, a gasit-o inconjurata de politisti si masini de Politie, intrucat era suspecta de implicare intr-un accident soldat cu ranirea unor pietoni, a relatat el.
Barbatul sustine ca politistii l-au imobilizat si i-au pus catuse in mod violent si, pe drumul spre sectie, au continuat sa il loveasca cu pumnii pana a lesinat.
Eliberat in aceeasi zi, Samachisa a ajuns la Spitalul de Urgenta din Galati, unde a fost diagnosticat cu contuzie severa la nivelul toracelui si al mandibulei, trauma cranio-cerebrala, zgarieturi si vanatai pe maini, gat si la nivelul claviculei. Guvernul roman a sustinut la CEDO ca reclamantul a fost depistat de Politie conducand cu viteza, dar a refuzat sa opreasca. Cand politistii l-ai ajuns, s-a manifestat agresiv, atat verbal, cat si fizic, si a refuzat sa se legitimeze. In aceste conditii, ofiterii de Politie au folosit forta pentru a-l duce la sectie, potrivit oficialilor romani.
La scurt timp dupa incident, Samachisa a facut plangere impotriva politistilor implicati, acuzandu-i de manifestari violente. Procurorii au oprit ancheta in februarie 2009, ajungand la concluzia ca politistii nu se faceau vinovati de vreo infractiune, intrucat fusesera nevoiti sa foloseasca forta pentru a-l imobiliza pe suspect.
Concluzia procurorilor s-a bazat pe declaratiile politistilor, coroborate de cele ale unor martori oculari. Decizia a fost confirmata de instanta de judecata, iar apelul lui Samachisa a fost respins, decizia devenind definitiva in februarie 2010.
Samachisa a reclamat la CEDO ca reactia violenta a politistilor a fost nejustificata iar ancheta penala care a urmat a fost superficiala si ineficienta, nefiind identificati ofiterii care l-au atacat. Curtea a decis ca a fost incalcat articolul 3 din Conventia europeana a drepturilor omului, ce interzice tortura si tratamentele inumane sau degradante, si ca faptele nu au fost investigate eficient.
Reclamantul va primi de la statul roman 2.400 de euro, ca prejudiciu material, si 11.700 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, la care se adauga 300 de euro – cheltuieli judiciare.
Sursa: Mediafax