Vezi VIDEO
Sute de persoane cu handicap din Maramures s-au ales cu drepturile financiare taiate. Oamenii au fost scosi din incadrarea intr-un grad de handicap, pe motiv ca afectiunea de care sufera nu e handicap, ci boala. Disperati, maramuresenii au facut contestatii. Unii dintre ei asteapta un raspuns chiar de luni intregi de la Comisia Superioara din Bucuresti.
O buna parte din nemultumirile inregistrate frecvent la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) vin chiar din partea persoanelor cu dizabilitati care s-au trezit ca li s-a schimbat incadrarea sau ca nu mai figureaza pe lista celor cu probleme, desi initial beneficiau de astfel de indemnizatii. Oamenii au ramas fara aceste drepturi si fara celelalte facilitati, fiind invocate chiar unele prevederi legislative pentru luarea acestor decizii. Viorel Saraz este unul dintre oamenii care nu se mai incadreaza in noile prevederi legale. Asta chiar daca nu vede cu un ochi si initial a beneficiat de ajutor financiar.
„Is nevazator de un ochi. Nu am un ochi, am avut o infectie la ochi si n-am un ochi. Anul asta am primit o decizie cum ca nu ma incadrez in nu stiu in ce decret de lege. Deci un an de zile am fost incadrat si am primit drepturile care mi s-au cuvenit in gradul 2 de handicap, din octombrie anul trecut m-au taiat. Nu stiu care-i situatia, cine si cum m-o taiat, ca la comisie nu m-a chemat numai. Mi-o zis sa fac analizele cutare. Am facut analizele, am fost cu dosarul la ei si mi-a venit cu decizia acasa ca nu ma incadrez in nu stiu ce articol de lege”, a relatat unul dintre maramureseni, Viorel Saraz.
Nu e singura situatie de acest gen, pentru ca la nivelul Maramuresului exista peste o mie de cazuri pentru care comisia a concluzionat ca nu e vorba de un handicap, ci de boala, ceea ce nu le da dreptul la pensie de handicap sau alte facilitati.
„Din totalul de 5.509 dosare, la 1.197 li s-a stabilit ca persoanele respective au boala nu handicap si aici implicit a dus la scoaterea din gradul de handicap. O mare parte din analizele care se fac vin cu acest diagnostic, ca este boala, nu handicap, si o parte nu se mai incadreaza in criteriile de clasificare a acestui handicap”, a afirmat directorul DGASPC Maramures, Nicolae Boitor.
Oficialii DGASPC Maramures au aratat ca oamenii aflati in aceasta situatie n-au alta solutie decat sa conteste decizia Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Plangerile ajung la Bucuresti, iar in functie de raspunsul venit de acolo persoanele sunt repuse in drepturi sau nu. Procedura e una greoaie, cei care au facut contestatii semnaland ca au de asteptat luni de zile pana sa li se dea un verdict.
„ Am facut contestatie din 11 noiembrie. Am si numar de inregistrare si n-am primit niciun raspuns”, a mai spus Viorel Saraz.
Anul trecut la nivelul DGASPC Maramures s-au inregistrat 591 de contestatii, din care doar pentru 62 s-a luat o decizie favorabila reclamantilor.
Sursa: Camelia Tocaci