Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat planuri de a crea o zona demilitarizata de 30 de kilometri in Lugansk si a numit un cunoscut voluntar in postul de guvernator al regiunii separatiste.
Zona demilitarizata, care a fost stabilita de Kiev si separatistii prorusi cu medierea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si a Rusiei, presupune retragerea tuturor tancurilor si echipamentelor de artilerie, pentru a pune capat „bombardamentelor permanente”.
„Am instruit grupul de contact sa semneze un acord privind zona demilitarizata, pentru a asigura ca militantii nu mai pot bombarda civilii pasnici din Donbas”, a scris Porosenko pe Twitter miercuri seara, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.
Tot miercuri, Porosenko a numit un cunoscut voluntar in postul de guvernator al regiunii Lugansk. Presedintele a declarat ca Gheorghi Tuka, cunoscut pentru eforturile sale de a ajuta trupele ucrainene cu provizii, este un „om cu o reputatie imaculata, intolerant fata de coruptie si (care are) Ucraina in inima”.
Fostul manager din domeniul telecomunicatiilor, in varsta de 51 de ani, il va inlocui pe Ghenadi Moskal, care a decretat ca civilii nu pot calatori intre zonele din Lugansk controlate de rebeli si cele controlate de Guvern.
La randul lor, separatistii prorusi din regiunea invecinta Donetk au anuntat ca armele lor cu calibrul mai mic de 100 mm au fost deja retrase la trei kilometri de linia de front.
Cu toate acestea, bombardamentele au continuat in regiunea Donbas, comandamentul militar de la Kiev acuzandu-i pe separatisti ca au ocupat mai multe obiective folosind tancuri si grenade.
De la izbucnirea conflictului in estul Ucrainei, in aprilie 2014, Guvernul ucrainean controleaza doar parti din regiunile Donetk si Lugansk. Peste 6.400 de persoane au fost ucise in confruntari, care au adus Ucraina aproape de colaps financiar.
Uniunea Europeana a anuntat miercuri ca un ajutor financiar in valoare de 600 de milioane de euro a fost transferat Ucrainei, aceasta fiind prima transa dintr-un imprumut total de 1,8 miliarde de euro.
Ucraina a mai primit ajutor financiar din partea UE in 2010 si 2014, in valoare totala de 1,61 miliarde de euro.
Sursa: Mediafax