Liderii coalitiei guvernamentale au convenit luni 32 de masuri anticriza care urmeaza sa fie puse in aplicare la 1 septembrie, a anuntat presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa sedinta Biroului Politic Coordonator Central al coalitiei de guvernamant. Dintre cele 32 de masuri convenite, 20 sunt prin programul PSD, 13 au fost avansate de PDL si cateva au fost comune, a precizat presedintele Senatului.
Liderul social-democrat a precizat ca printre aceste masuri se afla eliminarea impozitului minim de la 1 ianuarie 2010 si inlocuirea acestuia cu un impozit forfetar, aplicat numai in anumite domenii. De asemenea, pe langa masurile pentru cresterea veniturilor bugetare, guvernantii au cazut de acord si in privinta unor masuri pentru cresterea eficientei in sistemul bancar si pentru stimularea economiei.
Astfel, va fi acordat un ajutor de stat pentru IMM-uri si pentru sustinerea acestora, va fi instituit un plafon pana la care tinerii cu venituri modeste vor beneficia de o scutire de impozite si va fi elaborat un proiect national de investitii de mediu si irigatii, care sa includa inclusiv masuri legate de dezvoltarea rurala si cea energetica.
Potrivit liderului social-democrat, s-a decis si in favoarea scutirii profitului reinvestit in economia reala, precum si pentru extinderea programului Rabla pentru tractoare si alte utilaje agricole incepand cu 1 ianuarie 2010 si extinderea programului Rabla pentru persoanele juridice, de la 1 septembrie 2009.
Mircea Geoana a adaugat ca se doreste si modificarea legii investitiilor „prin scaderea plafonului de investitii pana la 10 milioane de euro”. Alte masuri vizeaza sustinerea productiei pentru export prin garantii si contragarantii, folosirea clauzelor de contracte comerciale de tip offset pentru realizarea de investitii, in special pentru zona industriei agroalimentare, instituirea unui plafon pana la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite etc.
Presedintele PSD a subliniat ca au fost si anumite propuneri care nu au primit acceptul coalitiei de guvernare, intre care si programul national pentru locuinte, Mircea Geoana explicand ca este dispus sa actioneze la nivelul Parlamentului pentru adoptarea acestui proiect, intrucat este „unul foarte important”.
Reprezentantii mediului de afaceri din Romania considera ca numai o parte dintre masurile anticriza enuntate de liderii coalitiei de guvernamant vor putea fi puse in aplicare si recomanda ca acest lucru sa fie realizat dupa o discutie cu mediul de afaceri, pentru a stabili prioritatile.
Sursa: Agerpres