Proiectul de lege privind cainii fara stapan ar putea fi votat marti, 10 septembrie, in plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Comisiile juridica si de administratie publica ale Camerei au intocmit luni seara raport comun pe acest proiect, care va intra in dezbaterea plenului. Raportul prevede prelungirea de la 7 la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat.
Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a explicat ca atat adoptia cat si revendicarea vor fi gratuite, iar dupa ce se consuma cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii in adapost cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.
”Noi a trebuit sa ne referim doar la ce se intampla cu un caine de la momentul capturarii, cat dureaza pana se va trece la eutanasiere si care sunt etapele. (…) Un primar care nu are posibilitate sa cazeze cainele sa treaca fara nicio restrictie, decat cea prevazuta de termenul impus de lege, la eutanasiere. Daca primarul respectiv considera ca are suficienti bani si suficient spatiu sa tina un numar de caini, sa amane aceasta decizie”, a spus Ciuca.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declara anterior ca proiectul de lege privind cainii fara stapan va primi marti votul final si va fi trimis la promulgare. ”Cele doua comisii vor face un raport, maine (n.r.- marti) il vom pune in plen, la ora 10,00, la ora 12,30 este votul final si il vom trimite spre promulgare”, a spus Zgonea, dupa sedinta de luni a Biroului Permanent.
Plenul Senatului a adoptat in sedinta din 12 martie initiativa legislativa prin care vor putea fi eutanasiati numai cainii declarati bolnavi incurabil de catre un medic de specialitate.
Propunerea de lege pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale, initiata de senatorul Marius Marinescu, a fost adoptata cu 131 de voturi pentru, un vot impotriva si sapte abtineri.
Aceasta lege continea mai multe prevederi declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, un exemplu fiind faptul ca puteau sa fie eutanasiati si cainii care nu erau adoptati in termen de 30 de zile si cei agresivi lasati in libertate, abandonati sau carora nu le puteau fi identificati stapanii.
In varianta initiala a legii, cainii periculosi lasati in libertate, abandonati sau al caror apartinator nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiati in termen de trei zile, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar.
Sursa: Agerpres