Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, in deschiderea conferintei „Abordari regionale ale conceptului securitatii energetice”, ca, pe fondul evenimentelor din vecinatatea estica a Uniunii Europene, accesul la energie nu e doar o problema economica, ci si una de securitate iar statele din regiune trebuie sa isi extinda cooperarea in domeniul securitatii energetice.
„In ultimii ani am observat evolutii negative precum criza economica si instabilitatea economica, intreruperi in furnizarea de energie, provocate de tulburari politice si de conflicte armate nu doar in Orientul Mijlociu si in nordul Africii, dar si in vecinatatea noastra, in Ucraina. Evenimentele recente din vecinatatea noastra au demonstrat inca o data ca accesul la energie nu e doar o chestiune de ordin economic, dar si una de securitate”, a spus Aurescu, subliniind totodata ca fiecare stat trebuie sa abordeze problema energiei inclusiv prin cooperarea regionala.
In acest context, seful diplomatiei romane a reafirmat sprijinul tarii noastre ca stat membru NATO pentru continuarea procesului de integrare euroatlantica a statelor din regiune.
Sursa foto: Agerpres
„Romania, ca stat membru UE si NATO, va promova constant procesele regionale vizand consolidarea democratiei si va sustine eforturile de stabilizare a securitatii in Europa de Sud-Est, inclusiv in cadrul formatelor de dialog cum este cel propus de RACVIAC”, a precizat Aurescu.
Ministrul Afacerilor Externe a participat vineri la deschiderea conferintei internationale intitulate ‘Abordari regionale ale conceptului securitatii energetice’, desfasurata la Bucuresti si organizata de Centrul de Cooperare in Domeniul Securitatii (RACVIAC) si Ministerul Afacerilor Externe.
RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) a fost infiintat in octombrie 2000, ca initiativa a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pentru oferirea de asistenta in domeniul controlului armamentelor, promovarea masurilor de crestere a increderii si a securitatii in Europa de Sud-Est.
Ulterior, extinderea activitatii RACVIAC pe tematici politico-militare mai largi, care au privit si domeniul reformei sectorului de securitate ca premisa a ameliorarii stabilitatii regionale, a condus la redenumirea Centrului in „RACVIAC—Centrul pentru Cooperare in Domeniul Securitatii”.
Sursa: Agerpres