Un numar de 8.000 de avize trebuie obtinute pentru derularea proiectului Ro-Net in cele 783 de localitati din mediul rural si, din acest motiv, ezit sa spun ca, pana la sfarsitul anului, vom duce internetul de banda larga /broadband/ in toate aceste locuri, a declarat, marti, in cadrul International Digital Forum, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.
‘(…) la inceputul acestui an, am reusit sa reparam un pic din ceea ce a insemnat o prevedere legala destul de restrictiva pentru piata de comunicatii. Orice dezvoltare de retele trebuie sa se intample subteran, potrivit acestei prevederi absurde. Sa ingropi toate retelele de comunicatii in rural era un pic prea mult. Suntem in perioada in care sper ca vom implementa Ro-Net-ul, proiect pe fonduri europene ce va insemna ca in 783 de localitati va exista retea de banda larga. Proiectul isi va gasi corespondenta si in exercitiul bugetar 2014-2020 si modelul de proiect ar putea sa fie schimbat daca se dovedeste ca e neaplicabil. Ezitarea mea pleaca de la faptul ca cei care il implementeaza nu si-au calibrat prea bine perioada de timp, in obtinerea de avize. Pentru aceste localitati este nevoie de 8.000 de avize. De aici si ezitarea mea ca, pana la finele anului, vom duce in cele 783 de localitati acest tip de retea’, a explicat Grindeanu.
Ministrul pentru Societatea Informationala a precizat totodata ca, la ora actuala, un proiect de lege referitor la transpunerea Directivei Europene cu privire la la utilizarea retelelor deja existente se afla in dezbatere publica.
‘Lansez o provocare. Avem in dezbatere publica un proiect de lege care transpune Directiva 61 care, pana la 1 ianuarie 2016, va trebui sa-si gaseasca corespondenta in legislatia romaneasca. Directiva da posibilitatea utilizatorilor de retele sa utilizeze retele deja existente. In perioada imediat urmatoare, dupa zilele de dezbatere publica, vom inainta acest proiect spre adoptare. Inca asteptam observatii, astfel incat Directiva 61 sa fie cat mai practica pentru piata si tot mai buna pentru operatori. De asemenea, ANCOM are un grup de lucru care, sper ca in perioada imediat urmatoare, sa ne propuna un proiect de lege care sa mai repare din ceea ce inseamna pierderile operatorilor pe frecventele unde exista interferente. Eu am avut o singura cerinta la acest grup de lucru, si anume ca proiectul sa fie adoptat in unanimitate. Acolo sunt marii operatori de la noi si e normal sa fie toata lumea de acord’, a spus Sorin Grindeanu.
Reteaua de distributie prin intermediul careia 783 de de localitati din Romania ar fi urmat sa fie conectate la Internet pana la sfarsitul anului 2015 va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri.
Proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si are o valoare totala de aproape 378 milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila /FEDR/ este de 252,3 milioane de lei.
Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-Net vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.
Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul in urma licitatiei organizate de MSI — Telekom Communications si Telekom Mobile — vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul in perioada eligibila a programului de finantare care se incheie la 31 decembrie 2015. Conform contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea, operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastructura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.
La inceputul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeana a aprobat contributia financiara pentru proiectul Ro-Net, in valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localitati identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband.
Asociatia pentru Comunicatii Digitale organizeaza, marti, cea de-a VI-a editie a International Digital Forum, eveniment realizat in parteneriat cu Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/.
Sursa: Agerpres