Premierul Ponta si-a exprimat, miercuri, nemultumirea cu privire la faptul ca Tribunalul Bucuresti, unde este judecata iesirea din insolventa a Hidrolectrica, emite cate un singur termen de judecata pe luna, aratand ca astfel compania va putea iesi din insolventa si va fi listata abia anul viitor.
Prezent la Bursa de Valori Bucuresti pentru lansarea primei emisiuni de titluri de stat pentru persoanele fizice, prim-ministrul Victor Ponta a aratat ca Guvernul isi propune continuarea listarilor la bursa a unor companii de stat, precum Aeroportul International Bucuresti, Portul Constanta, Romtelecom si CFR, pentru care au inceput sau vor incepe procedurile premergatoare.
In acest context, Ponta a aratat ca iesirea din insolventa a Hidroelectrica si listarea societatii ar putea sa intarzie din cauza termenelor indelungate de judecata.
„Perla coroanei, si anume Hidrolectrica – si fiind aici jurnalisti in domeniu care pot intreba pe buna dreptate de ce nu facem mai repede listarea unei companii care, iata are cel mai mare profit din istorie – in 2014 la Hidroelectrica, daca nu ma insel, se vor distribui dividende de peste 1 miliard de lei – o sa va spun ca, daca instanta unde ne judecam cu baietii destepti, da termen o data pe luna in loc sa dea o data pe zi, e normal sa n-o scoatem din insolventa prea repede, desi este evident ca Hdiroelectrica nu mai este demult o companie care trebuie sa stea in insolventa. Dar daca dam termen o data pe luna si dupa aceea ne odihnim in iulie, august, cand e vacanta judecatoreasca, si o tinem tot asa, sa dea Dumnezeu sa o scoatem din insolventa in 2016, sa putem sa o listam”, a afirmat Ponta.
Premierul Ponta a aratat ca i-a cerut ministerului Justitiei sa faca diligentele necesare pe langa instanta pentru a vedea daca pot fi emise termene mai scurte in acest caz, pentru ca societatea sa poata iesi mai rapid din insolventa.
„”E o mare pierdere pentru Romania cand cea mai profitabila companie din energie sta prinsa in procese de ani de zile din cauza unor baieti destepti si din cauza unor firme, care sigur nu au mai putut sa o devalizeze, dar nici nu o lasa sa traiasca. Impreuna cu ministrul Justitiei, am rugat conducerea Tribunalului Bucuresti daca poate gasi o procedura prin care sa decida mai repede, sa putem sa scoatem Hidroelectrica din insolventa si cred ca listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare decat cele pe care le-am avut pana acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte”, a spus Ponta.
Directorul general al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat, la finele lunii mai, ca Hidroelectrica nu va iesi din insolventa in acest an, asa cum era anticipat initial, din cauza duratei mari a proceselor aflate in derulare.
Compania a intrat pentru a doua oara in insolventa la inceputul anului 2014 si este condusa de un administrator numit de justitie.
Hidroelectrica a fost nevoita sa se declare prima oara in insolventa in 2012, din cauza secetei severe si a unor contracte prin care a vandut electricitate sub preturile din piata, inregistrand pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a sase ani.
Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obtinand un profit record, si a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat insa anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii a justitiei si ar fi urmat sa iasa din aceasta stare in iunie 2015.
Guvernul premierului Victor Ponta a convenit in cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI si Comisia Europeana sa listeze la bursa o participatie minoritara la Hidroelectrica.
In perioada de insolventa, Hidroelectrica a angajat consultanti pentru pregatirea ofertei publice initiale, iar Borza a spus ca oferta de actiuni ar putea avea loc la 3-4 luni dupa incheierea insolventei.
Fondul Proprietatea, singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia de 20% detinuta la aceasta la 494 de milioane de euro, ceea ce implica o valoare a intregii companii de circa 2,5 miliarde de euro.
Hidroelectrica a inregistrat anul trecut un profit brut de 1,2 miliarde de lei (294 milioane dolari) si a produs 18,2 terawati de electricitate.
Sursa: Mediafax