Modificarea Constitutiei poate fi, in actuala conjunctura politico-institutionala, o oportunitate in vederea remodelarii institutionale si restructurarii vietii politice, sociale si economice romanesti, afirma premierul Victor Ponta in mesajul sau adresat de Ziua Constitutiei Romaniei.
„Astazi, la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constitutiei Romaniei, prin referendumul din 8 decembrie 1991, este important sa privim retrospectiv, cu obiectivitate, simt critic si responsabilitate. Vom putea constata ca actuala Lege fundamentala a reusit sa puna bazele unui sistem democratic fundamentat pe principiile statului de drept, economiei de piata, pluralismului si pe drepturile fundamentale ale omului”, se arata in mesajul transmis de Biroul de presa al Executivului.
Ponta adauga ca, totodata, Ziua Constitutiei reprezinta si un indemn spre viitor, spre Romania generatiei de maine, spre aspiratiile ei si spre nevoile societatii secolului al XXI-lea.
„Modificarea Constitutiei poate fi, in actuala conjunctura politico-institutionala, o oportunitate in vederea remodelarii institutionale si restructurarii vietii politice, sociale si economice romanesti. Multiplicarea artificiala a crizelor politico-institutionale din ultimul deceniu a adus Romania intr-un blocaj politic si institutional care afecteaza intreaga societate. Conflictul institutional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenand intreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri si autoritati publice au avut drept consecinta dereglarea mecanismului separatiei si echilibrului puterilor in stat. In locul promovarii unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul institutional dintre acestea”, afirma premierul.
Ponta adauga ca o discutie privind modificarea Constitutiei este un proiect de care societatea romaneasca in ansamblul ei are nevoie.
„O discutie de revizuirea/ reformarea Constitutiei este absolut necesara iar Ziua Constitutiei este cadrul potrivit pentru a reaminti aceasta necesitate, care trebuie sa devina o prioritate in anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale”, mai afirma Ponta.
Premierul mentioneaza si directiile revizuirii Constitutiei asa cum sunt cerute de societate si de evolutiile ultimilor ani: definirea clara a puterilor executive si crearea cadrului pentru o buna colaborare institutionala in interiorul Executivului; asigurarea independentei justitiei si consolidarii statului de drept; eliminarea abuzurilor permise in prezent si protejarea mai buna a cetatenilor in fata noilor forme de imixtiune in viata privata; dezvoltarea democratiei participative, care sa completeze armonios democratia reprezentativa; intarirea mecanismelor de dialog intre institutiile politice si societatea civila; continuarea descentralizarii, inclusiv prin infiintarea regiunilor, ca unitate administrativ teritoriala.
„Revizuirea Constitutiei trebuie, in acelasi timp, sa fie completata de o reforma electorala autentica (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numarului de parlamentari si revenirea la un sistem electoral corect), dar si de o modernizare si reformare autentica a administratiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic si eficientizarea administratiei)”, apreciaza premierul Victor Ponta.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres