Bugetul Educatiei pentru 2015 „merge pe o crestere” si va cuprinde lucruri noi, cum ar fi un fond special pentru examene si evaluari, dar si cresterea salariilor cadrelor didactice in doua transe, a declarat, luni, ministrul Remus Pricopie, fara a putea spune o cifra exacta privind bugetul.
Ministrul Educatiei a spus ca a avut deja o discutie cu reprezentantii Ministerului de Finante privind bugetul, insa, din experienta anilor trecuti, pana la finalizarea acestuia vor mai exista cel putin trei-patru discutii.
„In linii mari, bugetul este conturat, se merge pe o crestere, dar este totusi mai complicat, pentru ca au scazut contributiile sociale, ceea ce va avea un impact in anul 2015″, a declarat Pricopie.
Ministrul Educatiei a precizat ca in bugetul pe 2015 este prevazuta si cresterea salariilor cadrelor didactice in doua transe, respectiv 5% din martie si 5% la inceperea viitorului an scolar.
Remus Pricopie a mai spus ca bugetul pentru 2015 are in vedere si lucruri noi, cum ar fi sustinerea financiara prin fonduri structurale a simularilor de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, a examenului de bacalaureat si a simularii pentru evaluarea de la clasa a VIII-a.
„Vom avea un fond special pentru examene si evaluari”, a adaugat Pricopie, precizand ca, in prezent, bugetul pentru evaluarea nationala este de 30 de milioane de lei si spera ca in 2015 bugetul alocat pentru toate examenele si evaluarile sa fie de 200 de milioane de lei.
Ministrul Educatiei a mai spus ca bugetul din 2015 are radacini in bugetul din acest an, precizand ca trebuie sa se decida daca vor fi date inapoi sumele stabilite prin hotarari judecatoresti, ceea ce ar insemna 1,3 miliarde de lei in plus, daca se stabileste acordarea acestor sume in 2015.
Intrebat care este suma pe care a cerut-o Ministerului de Finante pentru bugetul Educatiei din 2015, Pricopie a precizat ca nu poate da o cifra, pentru ca, inainte de a se trage linie, vor mai fi cel putin trei-patru discutii.
Pricopie a subliniat ca acordarea a 6% din PIB in 2015 pentru educatie este o solicitare „nerealista”.
„Eu cred ca trebuie sa facem eforturi ca, intr-un termen rezonabil, sa crestem substantial bugetul, dar cred ca este nerealist ca vorbim de 6% din PIB in 2015. Bugetul educatiei in cifre este in prezent de aproximativ 4,7 miliarde de euro. Mai vorbim insa astazi de miliarde bune neutilizate de la Comisia Europeana”, a spus Pricopie.
Sursa: Mediafax