Modificarea de ultima ora privind constitutionalitatea legilor salarizarii unitare si a reorganizarii institutiilor – cu toate ca dezbaterea pe aceasta tema urma sa aiba loc abia pe 9 decembrie – agita spiritele si in randul bugetarilor maramureseni. Mai mult, reprezentantii sindicatului din invatamant ameninta ca, in cazul in care presedintele va promulga cele doua legi, vor demara miscari de protest.
Curtea Constitutionale a izbutit performanta de a analiza in regim de urgenta pachetul legislativ si a declarat cele doua legi constitutionale. Motivul invocat de reprezentantii institutiei a fost faptul ca problemele juridice sunt prea complexe si nu se doreste luarea unei decizii „in pripa”. Aceasta hotarare pune pe jar sindicalistii maramureseni.
“Tindem catre o tara bananiera. Singura institutie din Romania care mai avea un gram de verticalitate, Curtea Constitutionala, a emis doua hotarari ca Legea salarizarii unitare si Legea reorganizarii institutiilor sa fie constitutionale. Urmeaza sa vedem daca presedintele le va promulga sau le va inapoia guvernului. Dupa aceea, vom finaliza referendumul si vom trece la forme de protest. Asta daca vom avea acceptul majoritatii membrilor de sindicat. Doream sa nu fie nevoie de proteste in campania electorala, insa se pare ca unii au interesul de a ne scoate in strada”, opineaza secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Maramures si presedintele organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop.
Presedintele SLIMM a mai adaugat ca, in aceste conditii, sindicatele nu vor manifesta intelegere fata de actuala clasa politica, cu atat mai mult cu cat intrarea in vigoare a Legii salarizarii unitare este sinonima cu mediatizatul concediu fortat de zece zile. In perioada care urmeaza, vor urma o serie de consfatuiri intre reprezentantii federatiilor sindicale, dupa care se va lua o decizie daca vor fi derulate forme de protest si care va fi calendarul acestora.
Sursa: Catalin Tineghe